Tort straciatella
Mam coś dla małych i dużych łasuchów 🙂 Pyszny tort straciatella z mozaikowym biszkoptem, kremem waniliowym i oczywiście z czekoladą, znalazł się w nim też dżem wiśniowy. Może też zrobicie sobie taki deser?
Składniki (u mnie kwadratowa tortownica o boku 20 cm):
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
Krem straciatella:
- 250 g. serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku (niegranulowane)
- 150 g. mlecznej czekolady
Krem waniliowy:
- 250 g. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku niegranulowanego
- 3 łyżki likieru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- masło do natłuszczenia tortownicy
- mąka do oprószenia tortownicy
- dżem wiśniowy
- kakao do oprószenia
- czekoladowe wiórki do oprószenia
- sok z cytryny
- woda
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka miksuję z cukrem pudrem, waniliowym i szczyptą soli na bardzo puszystą masę, po czym dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż się połączą.
Odkładam 4 łyżki ciasta i dodaję do tej porcji kakao, dokładnie mieszam.
Oba ciasta przekładam do tortownicy, wcześniej wykładam jej dno papierem, wszystko natłuszczam i oprószam mąką, mieszam wykałaczką robiąc zygzaki, i wstawiam do piekarnika nagranego do 175 stopni C. na 25 minut.
Wyłączam piekarnik i zostawiam biszkopt do ostudzenia.
Gdy biszkopt jest zimny, przekrajam go i nasączam jedną połowę ponczem z wody, cytryny i cukru.
Krem waniliowy:
Serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, mlekiem w proszku i likierem.
Krem czekoladowy:
Serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, mlekiem w proszku, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (100 g) i startą na drobnej tarce resztą czekolady (50 g).
Nasączoną połowę biszkoptu smaruję jasnym kremem, przykrywam drugim blatem ciasta.
Nasączam go ponczem i smaruję cienką warstwą dżemu wiśniowego. Na dżem wykładam krem straciatella, rozsmarowuję go pokrywając cały tort.
Górę tortu oprószam kakao i lekko posypuję wiórkami czekoladowymi.
Odstawiam tort do lodówki na kilka godzin.
Zobacz też mój przepis na przekładane ciasto-kanapkę straciatella 🙂