Tort straciatella

Tort straciatella
0
(0)

Tort straciatella

Mam coś dla małych i dużych łasuchów 🙂 Pyszny tort straciatella z mozaikowym biszkoptem, kremem waniliowym i oczywiście z czekoladą, znalazł się w nim też dżem wiśniowy. Może też zrobicie sobie taki deser?

Składniki (u mnie kwadratowa tortownica o boku 20 cm):

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao

Krem straciatella:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki mleka w proszku (niegranulowane)
  • 150 g. mlecznej czekolady

Krem waniliowy:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka w proszku niegranulowanego
  • 3 łyżki likieru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • masło do natłuszczenia tortownicy
  • mąka do oprószenia tortownicy
  • dżem wiśniowy
  • kakao do oprószenia
  • czekoladowe wiórki do oprószenia
  • sok z cytryny
  • woda
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

Biszkopt:

Jajka miksuję z cukrem pudrem, waniliowym i szczyptą soli na bardzo puszystą masę, po czym dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż się połączą.

Odkładam 4 łyżki ciasta i dodaję do tej porcji kakao, dokładnie mieszam.

Oba ciasta przekładam do tortownicy, wcześniej wykładam jej dno papierem, wszystko natłuszczam i oprószam mąką, mieszam wykałaczką robiąc zygzaki, i wstawiam do piekarnika nagranego do 175 stopni C. na 25 minut.

Wyłączam piekarnik i zostawiam biszkopt do ostudzenia.

Gdy biszkopt jest zimny, przekrajam go i nasączam jedną połowę ponczem z wody, cytryny i cukru.

Krem waniliowy:

Serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, mlekiem w proszku i likierem.

Krem czekoladowy:

Serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, mlekiem w proszku, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (100 g) i startą na drobnej tarce resztą czekolady (50 g).

Nasączoną połowę biszkoptu smaruję jasnym kremem, przykrywam drugim blatem ciasta.

Nasączam go ponczem i smaruję cienką warstwą dżemu wiśniowego. Na dżem wykładam krem straciatella, rozsmarowuję go pokrywając cały tort.

Górę tortu oprószam kakao i lekko posypuję wiórkami czekoladowymi.

Odstawiam tort do lodówki na kilka godzin.

 

Zobacz też mój przepis na przekładane ciasto-kanapkę straciatella 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.