Tort mandarynkowy z masą śmietanową

Tort mandarynkowy z masą śmietanową
0
(0)

Tort mandarynkowy z masą śmietanową

Poniższy tort mandarynkowy z masą śmietanową wymyśliłam i upiekłam z wielkiej radości, że piątek, że przestało padać, że po południu ma być ciepło, że planuję jutro spędzić cały dzień kopiąc w ziemi i napawając się wiosną – jest świeżutki, pachnący i pyszny! Skuście się, z serca polecam – ciasto bardzo łatwe, a naprawdę wdzięczne.

Składniki (u mnie kwadratowa forma 18 x 18 cm):

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • kilka kropli żółtego barwnika – można pominąć, chodzi tylko o kolor biszkoptu

Do nasączenia:

  • sok z 3-4 dojrzałych i słodkich mandarynek

Masa śmietanowa:

  • 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
  • 5 łyżek niesłodzonego serka twarogowego z wiaderka
  • 3-5 łyżek cukru pudru (do smaku)
  • 3-4 łyżki likieru mandarynkowego/pomarańczowego/wódki
  • 1 śmietanfix

Dodatkowo:

  • masło do natłuszczenia formy
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder i kakao do posypania
  • mandarynki do ozdobienia
  • świeże listki mięty do ozdobienia

Przygotowanie:

Biszkopt:

Jajka ubijam ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem na bardzo puszystą i jasną masę.

Dodaję przesiane: mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksuję razem, a na końcu dodaję żółty barwnik.

Ciasto przelewam do formy (dno wykładam papierem, całość natłuszczam masłem i oprószam mąką), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 25 minut.

Upieczone pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Zimne przekrajam na dwa blaty, każdy nasączam dość obficie sokiem z mandarynek.

Masa śmietanowa:

Mikserem na najwyższych obrotach ubijam śmietanę przez 3-4 minuty, potem stopniowo dodaję cukier puder, a na końcu śmietanfix.

Miksuję jeszcze kilka minut, aż wyraźnie się zagęści, wtedy stopniowo dodaję twaróg, a po połączeniu alkohol.

Składanie:

Połowę masy wykładam na jeden blat, przykrywam drugim. Na nim rozsmarowuję pozostałą masę.

Za pomocą małego sitka oprószam ozdobnie powierzchnię kakao i cukrem pudrem, na górze układam cząstki mandarynek i świeże listki mięty.

Tort najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.