Tort mandarynkowy z masą śmietanową
Poniższy tort mandarynkowy z masą śmietanową wymyśliłam i upiekłam z wielkiej radości, że piątek, że przestało padać, że po południu ma być ciepło, że planuję jutro spędzić cały dzień kopiąc w ziemi i napawając się wiosną – jest świeżutki, pachnący i pyszny! Skuście się, z serca polecam – ciasto bardzo łatwe, a naprawdę wdzięczne.
Składniki (u mnie kwadratowa forma 18 x 18 cm):
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki kakao
- kilka kropli żółtego barwnika – można pominąć, chodzi tylko o kolor biszkoptu
Do nasączenia:
- sok z 3-4 dojrzałych i słodkich mandarynek
Masa śmietanowa:
- 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
- 5 łyżek niesłodzonego serka twarogowego z wiaderka
- 3-5 łyżek cukru pudru (do smaku)
- 3-4 łyżki likieru mandarynkowego/pomarańczowego/wódki
- 1 śmietanfix
Dodatkowo:
- masło do natłuszczenia formy
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder i kakao do posypania
- mandarynki do ozdobienia
- świeże listki mięty do ozdobienia
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubijam ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem na bardzo puszystą i jasną masę.
Dodaję przesiane: mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksuję razem, a na końcu dodaję żółty barwnik.
Ciasto przelewam do formy (dno wykładam papierem, całość natłuszczam masłem i oprószam mąką), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 25 minut.
Upieczone pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Zimne przekrajam na dwa blaty, każdy nasączam dość obficie sokiem z mandarynek.
![]() |
![]() |
Masa śmietanowa:
Mikserem na najwyższych obrotach ubijam śmietanę przez 3-4 minuty, potem stopniowo dodaję cukier puder, a na końcu śmietanfix.
Miksuję jeszcze kilka minut, aż wyraźnie się zagęści, wtedy stopniowo dodaję twaróg, a po połączeniu alkohol.
Składanie:
Połowę masy wykładam na jeden blat, przykrywam drugim. Na nim rozsmarowuję pozostałą masę.
Za pomocą małego sitka oprószam ozdobnie powierzchnię kakao i cukrem pudrem, na górze układam cząstki mandarynek i świeże listki mięty.
Tort najlepszy jest po nocy spędzonej w lodówce.