Tort herbaciany z kremem waniliowym i wiśniami

Tort herbaciany z kremem waniliowym i wiśniami
0
(0)

Tort herbaciany z kremem waniliowym i wiśniami

Taki tort herbaciany z kremem waniliowym i wiśniami chodził za mną od dawna, tylko jakoś nie mogłam się zebrać. Jakoś tak dziwnie wydawało mi się piec tort bez okazji 🙂

Ale chęć wzięła górę, okazja się nie pojawiła, za to tort – tak 🙂

Przygotowałam tort herbaciany – bardzo delikatny i owocowy, aromatyczny i cudownie wilgotny. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem waniliowym i dżemem wiśniowym, a samo ciasto jest nasączone niesamowitą zieloną herbatą z płatkami róży, papają, ananasem oraz nutą truskawki z kremem

Składniki:

Biszkopt (tortownica 22 cm):

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej T 500
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do nasączenia:

  • 1 łyżka dobrej zielonej herbaty
  • miód do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Krem:

  • 500 g. serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 krople olejku waniliowego/esencji waniliowej
  • kilka kropli soku z buraków lub barwnika spożywczego
  • 1 łyżeczka zaparzonej herbaty (w 1/3 szklanki wody)

Dodatkowo:

  • 300 g. dżemu wiśniowego
  • biała czekolada
  • wiśnie z kompotu

Przygotowanie:

Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.

Dodaję proszek do pieczenia i przesianą mąkę, dalej mieszam mikserem, aż składniki dokładnie się połączą.

Wlewam ciasto do uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej dokładnie mąką tortownicy, wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut.

Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto w formie opuszczam z wysokości ok. 40 cm. na blat – ten zabieg sprawi, że biszkopt nie opadnie.

Pozostawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Gdy jest zimne przekrajam je na pół.

Zaparzam łyżkę herbaty w 3/4 szklanki wody, dosładzam płyn miodem, dodaję trochę soku z cytryny do smaku – nasączam jedną połowę ciasta.

Serek mieszam dokładnie z cukrem pudrem, zaparzoną – ostudzoną herbatą i esencją waniliową, do połowy dodaję sok z buraka (barwnik).

Wykładam różową masę na nasączony biszkopt, wykładam dżem wiśniowy, przykrywam drugą połową ciasta – nasączam ją pozostałym płynem.

Na górę wykładam biały krem, ozdabiam powierzchnię wiśniami z kompotu i startą białą czekoladą.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.