Tort herbaciany z kremem waniliowym i wiśniami
Taki tort herbaciany z kremem waniliowym i wiśniami chodził za mną od dawna, tylko jakoś nie mogłam się zebrać. Jakoś tak dziwnie wydawało mi się piec tort bez okazji 🙂
Ale chęć wzięła górę, okazja się nie pojawiła, za to tort – tak 🙂
Przygotowałam tort herbaciany – bardzo delikatny i owocowy, aromatyczny i cudownie wilgotny. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem waniliowym i dżemem wiśniowym, a samo ciasto jest nasączone niesamowitą zieloną herbatą z płatkami róży, papają, ananasem oraz nutą truskawki z kremem
Składniki:
Biszkopt (tortownica 22 cm):
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej T 500
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do nasączenia:
- 1 łyżka dobrej zielonej herbaty
- miód do smaku
- sok z cytryny do smaku
Krem:
- 500 g. serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1-2 krople olejku waniliowego/esencji waniliowej
- kilka kropli soku z buraków lub barwnika spożywczego
- 1 łyżeczka zaparzonej herbaty (w 1/3 szklanki wody)
Dodatkowo:
- 300 g. dżemu wiśniowego
- biała czekolada
- wiśnie z kompotu
Przygotowanie:
Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Dodaję proszek do pieczenia i przesianą mąkę, dalej mieszam mikserem, aż składniki dokładnie się połączą.
Wlewam ciasto do uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej dokładnie mąką tortownicy, wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut.
Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto w formie opuszczam z wysokości ok. 40 cm. na blat – ten zabieg sprawi, że biszkopt nie opadnie.
Pozostawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Gdy jest zimne przekrajam je na pół.
Zaparzam łyżkę herbaty w 3/4 szklanki wody, dosładzam płyn miodem, dodaję trochę soku z cytryny do smaku – nasączam jedną połowę ciasta.
Serek mieszam dokładnie z cukrem pudrem, zaparzoną – ostudzoną herbatą i esencją waniliową, do połowy dodaję sok z buraka (barwnik).
Wykładam różową masę na nasączony biszkopt, wykładam dżem wiśniowy, przykrywam drugą połową ciasta – nasączam ją pozostałym płynem.
Na górę wykładam biały krem, ozdabiam powierzchnię wiśniami z kompotu i startą białą czekoladą.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |