Tort cytrynowy (na zimno)

Tort cytrynowy (na zimno)
0
(0)

Tort cytrynowy (na zimno)

Poniższy tort cytrynowy na zimno to mój przepis autorski. Czasami wieczorem mam wielką ochotę na pobawienie się w kuchni, i to zazwyczaj wieczorami tworzę dania czy desery, które wymagają więcej czasu. Ten torcik, który sobie wymyśliłam wczoraj jest bardzo lekki i niezwykle orzeźwiający, w delikatnych, pastelowych kolorach. Idealny jako deser po pysznym obiedzie, świetny do kawy czy kieliszka likieru.

Składniki (mała tortownica):

Masa z serkiem:

  • 200 g. serka mascarpone
  • 1 galaretka o smaku cytrusowym, u mnie limonka z trawą cytrynową
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)

Masa kisielowa:

  • 2 suche kisiele cytrynowe z cukrem
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki dżemu z pomarańczy
  • 3/4 szklanki prażonych jabłek
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • herbatniki typu petitki
  • biszkopty (podłużne lub okrągłe)

Przygotowanie:

Rozpuszczam galaretkę w 2/3 porcji wody (u mnie była na 1,5 szklanki). W ciepłej galaretce zanurzam na moment herbatniki i wykładam nimi dno tortownicy. Pozostałą galaretkę odstawiam do lekkiego ostudzenia.

Serek mascarpone mieszam w cukrem pudrem i skórką z cytryny, a potem dodaję chłodną galaretkę, chwilę mieszam razem trzepaczką i odstawiam do lodówki, do lekkiego stężenia masy.

Kisiele mieszam w 1 szklance wody.

Pozostałą szklankę wlewam do garnka, dokładam dżem z pomarańczy i prażone jabłka, podgrzewam je razem do zagotowania.

Wlewam przygotowaną zawiesinę i mieszam intensywnie, by masa mocno zgęstniała.

Zdejmuję garnek z ognia, dodaję miękkie masło i mieszam do jego rozpuszczenia.

Wykładam 1/3 masy kisielowej na herbatniki, a na niej układam biszkopty.

Wstawiam tortownicę do lodówki, by masa przestygła.

Na zimną wykładam lekko stężałą masę z serka, znów odstawiam całość do lodówki, do stężenia.

Na koniec jako ostatnią warstwę wykładam pozostałą masę kisielową.

Tort zostawiam na 12 godzin do porządnego schłodzenia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry