Torcik z truskawkami i czekoladą
Torcik z truskawkami i czekoladą przygotowuje się stosunkowo szybko, bo krem którego używam jest bardzo prosty, a sam biszkopt nie wymaga wielkiej filozofii. Wygląda efektownie i z całą pewnością zachwyci wszystkich domowników np. jako niedzielny deser. Leciutki, niezbyt słodki, kremowy i jednocześnie chrupiący dzięki świeżym truskawkom w środku.
Poza tym pojutrze jest Dzień Taty, i właśnie mojemu Kochanemu Tacie go dedykuję.
Składniki (na blaszkę 20 x 30 cm):
Biszkopt:
3 jajka w temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru pudru
3 pełne łyżki mąki
1 łyżka cukru waniliowego
Krem czekoladowy :
200 g. serka mascarpone
100 g.gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki wódki gorzkiej żołądkowej
2 łyżki likieru amaretto
Krem waniliowy :
300 g . serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
kilka kropli olejku waniliowego
15-20 świeżych, dojrzałych truskawek
Przygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka ubijam z cukrem pudrem i waniliowym na puszysty krem, po czym stopniowo dodaję przesianą mąkę.
Białka ubijam na sztywno i dodaję, delikatnie mieszając, do ciasta.
Wykładam na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem i piekę ok. 30 minut (przez pierwsze 10 minut w temperaturze 175 stopni C., później zmniejszam do 170 stopni).
Upieczony biszkopt odkładam na kratkę do zupełnego wystygnięcia.
Krem czekoladowy:
Pokruszoną czekoladę rozpuszczam w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą.
Serek mascarpone dokładnie mieszam z cukrem, likierem i wódką.
Lekko ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę dodaję do serka, ciągle mieszając, aż powstanie jednolity krem.
Odkładam 2 łyżki do ozdobienia.
Krem waniliowy: Serek mieszam dokładnie z cukrem i olejkiem waniliowym.
Truskawki: kroję w cienkie plasterki.
Zimne ciasto przekrawam na pół. Obie połowy smaruję równymi częściami kremu waniliowego, na jednej układam plasterki truskawek, przykrywam drugą, lekko dociskam.
Górę ciasta smaruję kremem czekoladowym , z kremu waniliowego wyciskam ozdobne rozetki, ozdabiam wisienką lub truskawką.