Torcik z truskawkami i czekoladą

Torcik z truskawkami i czekoladą 1
0
(0)

Torcik z truskawkami i czekoladą

Torcik z truskawkami i czekoladą przygotowuje się stosunkowo szybko, bo krem którego używam jest bardzo prosty, a sam biszkopt nie wymaga wielkiej filozofii. Wygląda efektownie i z całą pewnością zachwyci wszystkich domowników np. jako niedzielny deser. Leciutki, niezbyt słodki, kremowy i jednocześnie chrupiący dzięki świeżym truskawkom w środku.

Poza tym pojutrze jest Dzień Taty, i właśnie mojemu Kochanemu Tacie go dedykuję.

Składniki (na blaszkę 20 x 30 cm):

Biszkopt:

3 jajka w temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru pudru
3 pełne łyżki mąki
1 łyżka cukru waniliowego

Krem czekoladowy :

200 g. serka mascarpone
100 g.gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki wódki gorzkiej żołądkowej
2 łyżki likieru amaretto

Krem waniliowy :

300 g . serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
kilka kropli olejku waniliowego
15-20 świeżych, dojrzałych truskawek

Przygotowanie:

Biszkopt:

Żółtka ubijam z cukrem pudrem i waniliowym na puszysty krem, po czym stopniowo dodaję przesianą mąkę.

Białka ubijam na sztywno i dodaję, delikatnie mieszając, do ciasta.

Wykładam na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem i piekę ok. 30 minut (przez pierwsze 10 minut w temperaturze 175 stopni C., później zmniejszam do 170 stopni).

Upieczony biszkopt odkładam na kratkę do zupełnego wystygnięcia.

Krem czekoladowy:

Pokruszoną czekoladę rozpuszczam w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą.

Serek mascarpone dokładnie mieszam z cukrem, likierem i wódką.

Lekko ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę dodaję do serka, ciągle mieszając, aż powstanie jednolity krem.

Odkładam 2 łyżki do ozdobienia.

Krem waniliowy: Serek mieszam dokładnie z cukrem i olejkiem waniliowym.

Truskawki: kroję w cienkie plasterki.

Zimne ciasto przekrawam na pół. Obie połowy smaruję równymi częściami kremu waniliowego, na jednej układam plasterki truskawek, przykrywam drugą, lekko dociskam.

Górę ciasta smaruję kremem czekoladowym , z kremu waniliowego wyciskam ozdobne rozetki, ozdabiam wisienką lub truskawką.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.