Torcik z gruszkami i morelami
Torcik z gruszkami i morelami kusi lekkim biszkoptowym ciastem z waniliowym kremem, jędrnymi owocami, a całość zamyka pyszna, aksamitna w smaku warstwa z białą czekoladą. Jest delikatny pomimo lekkiego pazurka w smaku w postaci nutki likieru wiśniowego i passoa.
A na dobry początek dnia mam dla Was myśl miłego pana z portierni : wtorek to nie poniedziałek 🙂 Święta racja.
Składniki:
Biszkopt :
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Krem waniliowy:
- 500 g. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli olejku waniliowego
- 5 łyżek likieru Passoa
Krem z białą czekoladą :
- 250 g. serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g. białej czekolady
- 5 łyżek likieru wiśniowego
Dodatkowo:
- 2-3 soczyste, dojrzałe gruszki
- 6-8 dojrzałych moreli
Przygotowanie:
Ciasto:
Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję na zmianę przesianą mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek ( ze szczyptą soli). Mieszam delikatnie.
Przekładam ciasto do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem ( 25 x 35 cm), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, piekę przez pół godziny.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszam temperaturę do 170 stopni C.
Krem waniliowy:
Mieszam dokładnie wszystkie składniki .
Krem z białą czekoladą :
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wszystkie pozostałe składniki mieszam dokładnie, dokładam partiami ciepłą czekoladę, mieszając – aż powstanie gładki krem.
Dodatkowo:
Obieram morele i gruszki, usuwam pestki i gniazda nasienne, kroję w cienkie plasterki.
Ciasto dzielę na 2 równe części, jedną z nich smaruję 1/3 kremu waniliowego, układam plastry gruszek i przykrywam resztą kremu (pozostawiając 2 łyżki).
Przykrywam drugą częścią ciasta, lekko dociskając.
Smaruję pozostałym waniliowym kremem i układam morele, a następnie całość pokrywam kremem z czekoladą.
Wyrównuję powierzchnię szerokim nożem.
Zapraszam też na torcik z truskawkami i czekoladą.