Torcik z gruszkami i morelami

Torcik z gruszkami i morelami
0
(0)

Torcik z gruszkami i morelami

Torcik z gruszkami i morelami kusi lekkim biszkoptowym ciastem z waniliowym kremem, jędrnymi owocami, a całość zamyka pyszna, aksamitna w smaku warstwa z białą czekoladą. Jest delikatny pomimo lekkiego pazurka w smaku w postaci nutki likieru wiśniowego i passoa.

A na dobry początek dnia mam dla Was myśl miłego pana z portierni : wtorek to nie poniedziałek 🙂 Święta racja.

Składniki:

Biszkopt :

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Krem waniliowy:

  • 500 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 5 łyżek likieru Passoa

Krem z białą czekoladą :

  • 250 g. serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 g. białej czekolady
  • 5 łyżek likieru wiśniowego

Dodatkowo:

  • 2-3 soczyste, dojrzałe gruszki
  • 6-8 dojrzałych moreli

Przygotowanie:

Ciasto:

Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję na zmianę przesianą mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek ( ze szczyptą soli).  Mieszam delikatnie.

Przekładam ciasto do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem ( 25 x 35 cm), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C, piekę przez pół godziny.

Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszam temperaturę do 170 stopni C.

Krem waniliowy:

Mieszam dokładnie wszystkie składniki .

Krem z białą czekoladą :

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wszystkie pozostałe składniki mieszam dokładnie, dokładam partiami ciepłą czekoladę, mieszając – aż powstanie gładki krem.

Dodatkowo:

Obieram morele i gruszki, usuwam pestki i gniazda nasienne, kroję w cienkie plasterki.

Ciasto dzielę na 2 równe części, jedną z nich smaruję 1/3 kremu waniliowego, układam plastry gruszek i przykrywam resztą kremu (pozostawiając 2 łyżki).

Przykrywam drugą częścią ciasta, lekko dociskając.

Smaruję pozostałym waniliowym kremem i układam morele, a następnie całość pokrywam kremem z czekoladą.

Wyrównuję powierzchnię szerokim nożem.

Zapraszam też na torcik z truskawkami i czekoladą.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry