Torcik z białą czekoladą

Torcik z białą czekoladą
0
(0)

Torcik z białą czekoladą

Ten deser mogę zaliczyć jako kolejny do moich ulubionych; jest dokładnie taki jaki być powinien: rozpływa się w ustach, jest aksamitny, delikatny i słodki 🙂 Pracy wymaga tyle co nic, a efekt jest niezwykły.
A jeśli posmakuje Wam ten torcik, pokuście się też o przygotowanie truflowych torcików waniliowo-czekoladowych.

Składniki (na pojemnik mniej więcej jak po 1 l. lodach):

  • 200 g. serka mascarpone
  • 200 g. białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki dowolnego likieru ( u mnie amaretto)
  • 3-4 łyżki dżemu truskawkowego
  • herbatniki

Przygotowanie:

Serek mieszam z cukrem pudrem i likierem.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą tak, by jej dno nie dotykało wrzątku), gdy jest płynna partiami dodaję ją do serka, mieszam aż powstanie gładka, lśniąca masa.

Foremkę wykładam folią spożywczą, na jej dnie układam herbatniki, na nie warstwę masy, po czym rozsmarowuję dżem i przykrywam herbatnikami.

Kolejna warstwa to masa, potem herbatniki i na koniec znowu masa.

Wstawiam foremkę na noc do lodówki.

Podaję w plastrach.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.