Torcik z 3 kremami
Torcik z 3 kremami to ciasto bogate smakowo, delikatne i aksamitne. Jasny i ciemny biszkopt, waniliowy krem budyniowy, krem kakaowy z nutą kawy, której użyłam również do nasączenia ciemnych kakaowych blatów, i bielutki krem z prawdziwą wanilią, a całość zwieńczona kremową masą czekoladową. Choć wydaje się skomplikowane i pracochłonne, tak naprawdę przygotowanie całości zajmie nie więcej niż 2 godziny, wliczając w to czas pieczenia.
Składniki (blacha 20×30 cm):
Biszkopt:
- 4 jaja L
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kakaowe:
- 4 jaja L
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 pełna łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 1 torebka budyniu waniliowego z cukrem (60 g.)
- 1,5 szklanki mleka
- 3 pełne łyżki miękkiego masła
Krem kakaowy:
- 250 g. mascarpone
- 1 łyżka miękkiego masła
- cukier puder do smaku
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki naparu z kawy
Krem waniliowy:
- 250 g. serka mascarpone
- cukier puder do smaku
- 1 łyżka miękkiego masła
- ziarenka z 1 laski wanilii
Masa czekoladowa:
- 150 g. serka mascarpone
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- słoiczek kremu czekoladowego
- ok. 3/4 szklanki zimnego naparu z kawy
- masło do natłuszczenia blachy
- mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, aż powstanie biała i puszysta masa. Wtedy ubijając dalej dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewam na blachę (dno wykładam papierem, całość natłuszczam masłem i oprószam mąką), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25-30 minut.
Upieczone przekładam na kratkę do przestudzenia.
Ciasto kakaowe:
Zaczynam podobnie jak przy biszkopcie, od ubicia jajek z cukrami, potem dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu kakao i olej.
Miksuję do połączenia, ciasto przelewam na blachę (tak samo przygotowaną) i piekę w 175 stopniach C 30 minut.
Przekładam na kratkę do przestudzenia.
Oba ciasta przekrajam na dwa blaty (łącznie cztery).
Krem budyniowy:
Gotuję budyń, studzę go, po czym miksuję z miękkim masłem do uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu.
Krem kakaowy:
Serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, kakao, miękkim masłem i kakao.
Krem waniliowy:
Serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i miękkim masłem.
Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, po czym stopniowo dodaję do niej serek mascarpone, energicznie ucierając.
Składanie ciasta:
Zaczynam od ciemnego blatu – lekko nasączam go kawą. Smaruję cały blat połową kremu czekoladowego ze słoiczka, po czym wykładam zimny krem budyniowy. Przykrywam pierwszym jasnym blatem, wykładam krem kakaowy i na niego drugi jasny blat. Na niego wykładam krem waniliowy, przykrywam drugim ciemnym blatem, który lekko nasączam kawą (lepiej zrobić to od strony, która będzie wewnątrz ciasta). Smaruję całe ciasto pozostałym kremem czekoladowym, i na górę wykładam masę czekoladową.
Ciasto wstawiam do schłodzenia do lodówki na 3-4 godziny.