Torcik tiramisu z migdałami
Bardzo lubimy deser tiramisu, i to on był inspiracją dla tego ciasta. Torcik tiramisu z migdałami jest łatwy i szybki do zrobienia, więc nie trzeba żadnej większej okazji, by go przygotować – myślę że rodzinny weekend będzie wystarczającym powodem 😉
Składniki (na tortownicę kwadrat 18×18 cm):
Biszkopt:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z 1 laski wanilii
Krem:
- 500 g. serka mascarpone
- 10 łyżek likieru amaretto
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 łyżka kawy naturalnej (mielonej)
- 0,5 łyżeczki ciemnego kakao
- 3 łyżki płatków migdałowych
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubijam z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. ubijając dalej dodaję ziarenka wanilii oraz stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Gdy masa będzie gładka, przekładam ją do wcześniej natłuszczonej masłem i oprószonej mąką tortownicy. Wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C . na 35-40 minut.
Upieczony biszkopt pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, a następnie przekrajam na 3 części.
Krem:
Serek mieszam dokładnie łyżką z likierem i cukrem.
Jeden z blatów ciasta smaruję 1/3 kremu, po czym oprószam go kakao i połową kawy (przez sitko). Przykrywam drugim blatem, dociskam. Smaruję go kolejną 1/3 kremu i przykrywam ostatnim blatem.
Wykładam pozostały krem, wygładzam powierzchnię, oprószam pozostałą kawą.
Migdały podprażam na suchej patelni, ostudzone wykładam na ciasto, lekko przyciskam. Tort jest najsmaczniejszy po nocy spędzonej w lodówce, gdy ciasto przejdzie wilgocią kremu.
Przepis na bardziej tradycyjną wersję znajdziecie tutaj.