Torcik Stracciatella
Przedstawiam Wam torcik Stracciatella – chyba najprostszy z możliwych, bo przygotowałam go z herbatników i białego serka (na podstawie własnego pomysłu i przepisu). Jest mięciutki, wilgotny i aksamitny, czekoladowy – z wyczuwalnym akcentem kawy.
To dobry deser dla zapracowanych, bo wymaga tylko pomieszania składników, nie trzeba go ani piec, ani gotować.
Smacznego!
Składniki (foremka 18×23 cm):
- 200 g. jasnych herbatników
- 500 g. gładkiego białego sera (z wiaderka)
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (jak najdrobniejszej)
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropli olejku śmietankowego
Przygotowanie:
Tabliczkę czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, drugą ścieram na drobnej tarce.
Obie dokładnie mieszam z serem, cukrem, kawą i olejkiem śmietankowym.
Dzielę masę na 2 części w stosunku 2:1, do mniejszej dodaję kakao, mieszam na jednolity krem.
Foremkę wykładam folią spożywczą, na jej dnie układam warstwę herbatników, po czym wykładam na nie jasną masę.
Przykrywam kolejną warstwą herbatników – tę pokrywam ciemnym kremem. Ostatnią warstwę tworzą herbatniki.
Szczelnie zawijam ciasto w folię i wstawiam najlepiej na noc do lodówki.
Kroję w równe sześciany, ozdabiam je np. bitą śmietaną, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.