Torcik Stracciatella

Torcik Stracciatella
0
(0)

Torcik Stracciatella

Przedstawiam Wam torcik Stracciatella – chyba najprostszy z możliwych, bo przygotowałam go z herbatników i białego serka (na podstawie własnego pomysłu i przepisu). Jest mięciutki, wilgotny i aksamitny, czekoladowy – z wyczuwalnym akcentem kawy.

To dobry deser dla zapracowanych, bo wymaga tylko pomieszania składników, nie trzeba go ani piec, ani gotować.
Smacznego!

Składniki (foremka 18×23 cm):

  • 200 g. jasnych herbatników
  • 500 g. gładkiego białego sera (z wiaderka)
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (jak najdrobniejszej)
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli olejku śmietankowego

Przygotowanie:

Tabliczkę czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, drugą ścieram na drobnej tarce.

Obie dokładnie mieszam z serem, cukrem, kawą i olejkiem śmietankowym.

Dzielę masę na 2 części w stosunku 2:1, do mniejszej dodaję kakao, mieszam na jednolity krem.

Foremkę wykładam folią spożywczą, na jej dnie układam warstwę herbatników, po czym wykładam na nie jasną masę.

Przykrywam kolejną warstwą herbatników – tę pokrywam ciemnym kremem. Ostatnią warstwę tworzą herbatniki.

Szczelnie zawijam ciasto w folię i wstawiam najlepiej na noc do lodówki.

Kroję w równe sześciany, ozdabiam je np. bitą śmietaną, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.