Torcik ptasie mleczko z truskawkami i borówkami
Ptasie mleczko z truskawkami i borówkami – tak nazwałam niezwykle lekki torcik na biszkopcie, z rozpływającą się w ustach masą śmietanową i świeżymi owocami.
Składniki (na tortownicę 21 cm):
Biszkopt:
- 2 jajka (temperatura pokojowa)
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%
- 250 g. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka poziomkowa lub truskawkowa
Dodatkowo:
- ok. 20 ładnych, dojrzałych truskawek
- 150 g. borówek
- 1 galaretka jagodowa
Przygotowanie:
Jajka ucieram z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylewam do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25 minut.
Upieczony biszkopt studzę.
Przygotowuję galaretkę poziomkową w szklance wody, studzę ją, powinna zacząć się ścinać.
Mocno schłodzoną (minimum 12 godzin w lodówce) śmietanę ubijam chwilę na średnich obrotach, po czym dodaję po trosze cukier puder, ubijam aż zgęstnieje.
Nie przerywając ubijania dodaję po łyżce serek mascarpone, a na koniec powoli tężejącą galaretkę.
Wykładam połowę masy na zimny biszkopt, wtykam truskawki, uzupełniam tortownicę resztą masy.
Wstawiam ją na 15 minut do lodówki, a w tym czasie rozpuszczam galaretkę jagodową (wg przepisu), studzę ją.
Na schłodzonej masie śmietanowej układam borówki, zalewam wszystko tężejącą galaretką jagodową.
Przed pokrojeniem schładzam minimum 3 godziny.