Torcik ptasie mleczko z truskawkami i borówkami

3.8
(4)

Torcik ptasie mleczko z truskawkami i borówkami

Ptasie mleczko z truskawkami i borówkami – tak nazwałam niezwykle lekki torcik na biszkopcie, z rozpływającą się w ustach masą śmietanową i świeżymi owocami.

Składniki (na tortownicę 21 cm):

Biszkopt:

  • 2 jajka (temperatura pokojowa)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka poziomkowa lub truskawkowa

Dodatkowo:

  • ok. 20 ładnych, dojrzałych truskawek
  • 150 g. borówek
  • 1 galaretka jagodowa

Przygotowanie:

Jajka ucieram z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wylewam do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25 minut.

Upieczony biszkopt studzę.

Przygotowuję galaretkę poziomkową w szklance wody, studzę ją, powinna zacząć się ścinać.

Mocno schłodzoną (minimum 12 godzin w lodówce) śmietanę ubijam chwilę na średnich obrotach, po czym dodaję po trosze cukier puder, ubijam aż zgęstnieje.

Nie przerywając ubijania dodaję po łyżce serek mascarpone, a na koniec powoli tężejącą galaretkę.

Wykładam połowę masy na zimny biszkopt, wtykam truskawki, uzupełniam tortownicę resztą masy.

Wstawiam ją na 15 minut do lodówki, a w tym czasie rozpuszczam galaretkę jagodową (wg przepisu), studzę ją.

Na schłodzonej masie śmietanowej układam borówki, zalewam wszystko tężejącą galaretką jagodową.

Przed pokrojeniem schładzam minimum 3 godziny.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 3.8 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.