Torcik Mocca

Torcik Mocca
0
(0)

Torcik Mocca

Od długiego czasu chodził za mną czekoladowy tort, i postanowiłam w końcu się już nie opierać. Torcik mocca (mój autorski przepis), który widzicie jest oparty na 3 smakach, które tak samo lubię: na czekoladzie, wanilii i kawie.

Ciemny biszkoptowy spód nasączyłam ponczem kawowym, przełożyłam go jasnym kremem, a cały tort jest opatulony wspaniałym czekoladowym ganache.

Ozdobiłam go pięknie błyszczącą czekoladową posypką

Składniki (na tortownicę średnicy 21 cm):

Spód biszkoptowy:

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

Jasny krem:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżki ekstraktu kawowego (lub mocnej zaparzonej kawy)

Ciemny krem:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki spirytusu

Do nasączenia:

  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • 6 łyżek likieru kawowego lub zaparzonej słodkiej kawy

Krem na boki tortu:

  • 100 g. gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka jasnej masy

Dodatkowo:

  • czekoladowe posypki
  • masło do natłuszczenia formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Jajka miksuję z cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dosypuję mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Dno tortownicy wykładam papierem, całą formę natłuszczam masłem i oprószam lekko mąką.

Przelewam ciasto do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. na ok. 40 minut. pieczony biszkopt całkowicie studzę (można go upiec dzień wcześniej). Biszkopt będzie dość zwarty.

Przekrajam na pół.

Jasny krem:

Dokładnie mieszam mascarpone z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i ekstraktem kawowym. Odkładam 1 łyżkę masy.

Ciemny krem:

Dokładnie mieszam mascarpone z cukrem pudrem i spirytusem.

W miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczam czekoladę, po czym przekładam ją porcjami do serka i mieszam aż się wszystko połączy.

Dolną cześć biszkopta nasączam kilkoma łyżkami ponczu, po czym wykładam na nią jasny krem, wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta.

Ponownie go nasączam i pokrywam cały tort ciemnym kremem. Dokładnie wyrównuję.

Krem na boki ciasta:

Rozpuszczam czekoladę (jak wyżej) i mieszam z odłożoną łyżką jasnego kremu.

Pokrywam kremem boki tortu, a resztą (po lekkim schłodzeniu kremu, by rozetki się dobrze trzymały) ozdabiam górę.

Tort posypuję jeszcze posypkami i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.