Torcik kawowo-jagodowy

5
(4)

Torcik kawowo-jagodowy

To bardzo prosty torcik i jego wykonanie nie powinno nikomu sprawić trudności. Serdecznie taki torcik kawowo-jagodowy polecam, ot tak, bez żadnej okazji! Intensywnie kawowy smak przełamuje frużelina jagodowa (jeśli takiej nie macie, możecie zamienić ją na dżem jagodowy lub z czarnej porzeczki). Krem, niezwykle prosty, jest zrobiony z serka mascarpone.

Zwróćcie uwagę, że podane składniki są na mały torcik, robiłam go w tortownicy o średnicy 18 cm. Na dużą tortownicę trzeba podwoić proporcje.

Składniki (tortownica 18 cm):

  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka esencji kawowej (lub 3 łyżki bardzo mocnej, schłodzonej kawy)
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Do nasączenia:

  • kawa przygotowana z 2 łyżeczek (rozpuszczalnej) w pół szklanki wody, osłodzona i przestudzona

Krem kawowy:

  • 600 g. serka mascarpone
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka jak najdrobniejszej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka zmielonej kawy
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)

Dodatkowo:

  • masło do natłuszczenia tortownicy
  • mąka do posypania tortownicy
  • frużelina jagodowa
  • kakao i drobna kawa rozpuszczalna do posypania tortu
  • czekoladowe ozdoby

Przygotowanie:

Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Dolewam olej i esencję kawową (kawę), miksuję dalej.

Stopniowo dodaję mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelewam do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy (dno wykładam papierem) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 40 minut (góra-dól, do suchego patyczka).

Odstawiam do wystudzenia, a potem przekrajam na 3 blaty.

Przygotowuję krem: serek mascarpone mieszam łyżką z cukrem pudrem, kakao i dwoma rodzajami kawy.

Złożenie tortu:

Dolny blat nasączam dość mocno przygotowaną kawą, smaruję frużeliną jagodową i wykładam 1/4 kremu.

Przykrywam drugim blatem, powtarzam czynności. Ostatni blat nasączam, smaruję cienko frużeliną i cały torcik pokrywam kremem.

Na koniec oprószam go kakao pomieszanym z drobną kawą rozpuszczalną i ozdabiam czekoladowymi motywami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

3 odpowiedzi

  1. Czy kawa mielona jest potrzebna?
    Czy mascarpone mieszamy na pewno lyzka a nie mikserem?
    Czy po dodaniu maki ciasto nadal mieszamy mikserem czy lyżka?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry