Torcik cynamonowy ze śliwkami

Torcik cynamonowy ze śliwkami
5
(3)

Torcik cynamonowy ze śliwkami

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, i staram się wykorzystać go w pełni. Ten mały torcik z kakaowym biszkoptem, kremem cynamonowym i pieczonymi śliwkami ma już lekko jesienny charakter, bo nie da się ukryć że lato się powoli kończy…

Korzystajmy, póki się da 🙂 Śliwki są idealne do wypieków, także do tortów!

Składniki:

Biszkopt (tortownica 20 cm):

  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 80 g cukru pudru
  • 110 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g kakao
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Krem cynamonowy:

  • 500 g mascarpone
  • 180 g kajmaku z puszki
  • 5 g kakao
  • 2 g cynamonu

Dodatkowo:

  • 10-12 śliwek typu węgierki
  • powidła śliwkowe do przełożenia
  • dowolny owocowy kompot do nasączenia, u mnie z ciemnych winogron
  • płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

Biszkopt:

W misie miksera umieszczam białka. Zaczynam ubijać, a gdy piana zgęstnieje, dodaję w 2 porcjach cukier puder.

Gdy piana jest sztywna i błyszcząca, nie przerywając miksowania dodaję kolejno żółtka.

Następnie dolewam olej i krótko miksuję.

Dodaję przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao, mieszam delikatnie łopatką.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia (tylko dno) i wykładam ciasto. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25-30 minut – do suchego patyczka. Przez 25 minut nie otwieram piekarnika.

Upieczony biszkopt odstawiam do całkowitego ostudzenia.

Z zimnego biszkoptu ścinam górkę (ok. 0,5 cm wysoką), a pozostałą część przekrajam na 2 równe blaty.

Pieczone śliwki:

Połówki śliwek, bez pestek, układam na blaszce, i piekę ok. 30 minut w 180 stopniach C.

Odstawiam do przestudzenia.

Krem cynamonowy:

W misie miksera umieszczam mascarpone i kajmak, miksuję na najwyższych obrotach przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i powiększy objętość. Wtedy dodaję cynamon i kakao, i jeszcze przez chwilę miksuję.

Odkładam 3 łyżki kremu, a pozostały dzielę na 2 części.

Złożenie:

Jeden blat nasączam kompotem (umiarkowanie), a potem smaruję 2 łyżkami powideł ze śliwek.

Na powidła wykładam jedną część kremu, wyrównuję.

Układam drugi blat i powtarzam czynności: nasączam go kompotem, smaruję powidłami i wykładam drugą część kremu.

Boki tortu wykańczam wcześniej odłożonym kremem (nie musi ich całkowicie przykrywać).

Ściętą wcześniej górkę biszkoptu rozkruszam i okruszkami posypuję tort.

Na górze rozkładam zimne, upieczone śliwki.

Tort posypuję prażonymi płatkami migdałowymi.

Odstawiam go najlepiej na całą noc do lodówki.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.