Torcik budyniowy z oreo
Torcik budyniowy z oreo smakuje jak pyszne lody, jest idealnie kremowy i rozpływa się w ustach.
Uwielbiam takie smaki! Waniliowy, z nutą kajmaku, dla przełamania odrobina masła orzechowego.
A do tego mocno kakaowe ciasteczka oreo
(jak zrobić domową wersję takich ciasteczek znajdziesz tutaj).
Serdecznie polecam!
Składniki (tortownica 18 cm):
Spód:
- 140 g ciastek oreo
- 50 g rozpuszczonego masła
Domowy budyń:
- 0,5 l mleka
- 3 duże żółtka (lub 4 małe)
- 30 g cukru waniliowego
- 50 g cukru
- 80 g mąki pszennej
Do masy budyniowej:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g masy kajmakowej z puszki
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g mleka
Dodatkowo:
- 8 ciastek oreo
- 1 łyżka masła orzechowego (można pominąć)
Przygotowanie:
Tortownicę wykładam folią spożywczą (dno i boki)
Domowy budyń:
Odlewam 100 ml mleka, a resztę zaczynam podgrzewać.
Do odlanego mleka dodaję żółtka, oba cukry i mąkę, dokładnie mieszam wszystko rózgą.
Masę wlewam do gorącego mleka i dalej podgrzewając ciągle mieszam, aż budyń zrobi się gęsty – potrwa to ok. 5 minut.
Ugotowany budy przykrywam folią spożywczą tak, by jej powierzchnia się z nim stykała, i odkładam do całkowitego ostudzenia.
Zimny budyń zaczynam miksować, i dodaję stopniowo po kawałku masła.
Gdy całe masło jest już użyte, dodaję masę kajmakową, i ponownie wszystko miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
Spód:
Ciastka blenduję w malakserze na piasek, a następnie mieszam z rozpuszczonym masłem.
Wykładam wszystko na dno tortownicy, i dokładnie rozprowadzam, ubijając łyżką.
Na ciasteczkowy spód wykładam połowę kremu, a na nim układam osiem ciastek oreo.
Pośrodku wykładam masło orzechowe.
Wykładam resztę kremu, wyrównuję powierzchnię. Tortownicę wstawiam do lodówki na kilka godzin, by krem stężał.
Polewa:
Rozpuszczam czekoladę z mlekiem i masłem, do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy.
Ciepłą polewę wylewam na ciasto, ewentualnie od razu ozdabiam.
Wykorzystane w przepisie na torcik budyniowy z oreo ciastka możesz przygotować we własnym zakresie.
Jak to zrobić znajdziesz również u mnie na blogu.