Torcik budyniowy z oreo

Torcik budyniowy z oreo
4.9
(7)

Torcik budyniowy z oreo

Torcik budyniowy z oreo smakuje jak pyszne lody, jest idealnie kremowy i rozpływa się w ustach.

Uwielbiam takie smaki! Waniliowy, z nutą kajmaku, dla przełamania odrobina masła orzechowego.

A do tego mocno kakaowe ciasteczka oreo

(jak zrobić domową wersję takich ciasteczek znajdziesz tutaj).

Serdecznie polecam!

Składniki (tortownica 18 cm):

Spód:

  • 140 g ciastek oreo
  • 50 g rozpuszczonego masła

Domowy budyń:

  • 0,5 l mleka
  • 3 duże żółtka (lub 4 małe)
  • 30 g cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 80 g mąki pszennej

Do masy budyniowej:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g masy kajmakowej z puszki

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g mleka

Dodatkowo:

  • 8 ciastek oreo
  • 1 łyżka masła orzechowego (można pominąć)

Przygotowanie:

Tortownicę wykładam folią spożywczą (dno i boki)

Domowy budyń:

Odlewam 100 ml mleka, a resztę zaczynam podgrzewać.

Do odlanego mleka dodaję żółtka, oba cukry i mąkę, dokładnie mieszam wszystko rózgą.

Masę wlewam do gorącego mleka i dalej podgrzewając ciągle mieszam, aż budyń zrobi się gęsty – potrwa to ok. 5 minut.

Ugotowany budy przykrywam folią spożywczą tak, by jej powierzchnia się z nim stykała, i odkładam do całkowitego ostudzenia.

Zimny budyń zaczynam miksować, i dodaję stopniowo po kawałku masła.

Gdy całe masło jest już użyte, dodaję masę kajmakową, i ponownie wszystko miksuję do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.

Spód:

Ciastka blenduję w malakserze na piasek, a następnie mieszam z rozpuszczonym masłem.

Wykładam wszystko na dno tortownicy, i dokładnie rozprowadzam, ubijając łyżką.

Na ciasteczkowy spód wykładam połowę kremu, a na nim układam osiem ciastek oreo.

Pośrodku wykładam masło orzechowe.

Wykładam resztę kremu, wyrównuję powierzchnię. Tortownicę wstawiam do lodówki na kilka godzin, by krem stężał.

Polewa:

Rozpuszczam czekoladę z mlekiem i masłem, do uzyskania gładkiej, lśniącej polewy.

Ciepłą polewę wylewam na ciasto, ewentualnie od razu ozdabiam.

Wykorzystane w przepisie na torcik budyniowy z oreo ciastka możesz przygotować we własnym zakresie.

Jak to zrobić znajdziesz również u mnie na blogu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba ocen: 7

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry