Torcik biszkoptowy z kremem budyniowym i malinami

Torcik biszkoptowy z kremem budyniowym i malinami
0
(0)

Torcik biszkoptowy z kremem budyniowym i malinami

Lekki, z dużą ilością soczystych i dojrzałych malin (oprócz tego, że dodałam je do kremu i ozdobiłam nimi cały torcik, są też w biszkopcie) – to pyszny tort na letnie okazje. Oczywiście maliny możesz zastąpić innymi, miękkimi owocami!

Składniki (torcik o średnicy 20 cm):

  • Biszkopt z malinami, przepis znajdziesz TUTAJ

Domowy budyń:

  • 0,5 l mleka 3,2 %
  • 30 g cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 6 żółtek
  • 110 g mąki pszennej

Do kremu budyniowego:

  • 220 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • świeże maliny (300-400 g)

Przygotowanie:

Biszkopt najlepiej upiec co najmniej kilka godzin wcześniej (można dzień wcześniej). Musi być całkowicie przestudzony.

Domowy budyń:

Odlewam 1/5 część mleka, a resztę zaczynam podgrzewać razem z cukrem waniliowym i ziarenkami wanilii.

W odlanym mleku rozprowadzam żółtka, cukier puder i mąkę – najłatwiej wymieszać tę mieszaninę rózgą kuchenną.

Gdy masa mleczna z żółtkami jest jednolita, wlewam ją do gorącego mleka i podgrzewam na niewielkim ogniu, nie przerywając mieszania.

Po kilku minutach budyń zacznie gęstnieć – ostatecznie powinien być jednolity, gładki i gęsty. 

Ugotowany budyń przykrywam kawałkiem folii spożywczej w taki sposób, by całkowicie przywierała ona do powierzchni budyniu. Tak zabezpieczony budyń odstawiam do całkowitego przestudzenia.

Krem budyniowy:

Miękkie masło przekładam wraz z cukrem pudrem do misy miksera i ubijam na najwyższych obrotach, aż masło stanie się białe i puszyste.

Wtedy zmniejszam obroty miksera o połowę, i dodaję po łyżce zimny budyń, aż do jego zużycia.

Złożenie:

Zimny biszkopt przekrajam na pół.

Jeden blat umieszczam z powrotem w tortownicy. Można go lekko nasączyć wodą z cytryną – ja tego nie robiłam, bo ciasto po nocy w lodówce i tak jest moim zdaniem wystarczająco wilgotne.

Wykładam 2/3 kremu budyniowego, na nim rozkładam 12-15 malin, lekko je wciskając. Wyrównuję powierzchnię.

Na kremie układam drugi blat biszkoptu, a na górę wykładam pozostały krem.

Tak przygotowany torcik odstawiam na na 5-6 godzin do lodówki.

Gdy budyń stężeje, ozdabiam ciasto świeżymi malinami i listkami mięty.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry