Torcik amaretto z bezą

Torcik amaretto z bezą
0
(0)

Torcik amaretto z bezą

Ten torcik amaretto z bezą jest cudowny! połączenie lekko ciągnącej się bezy, mocno czekoladowego ciasta i delikatnego kremu to raj dla podniebienia 🙂 Leciuchno wyczuwalny likier amaretto łączy wszystkie smaki.

Składniki (na 3 sztuki):

Bezy:

  • 2 białka
  • 8 czubatych łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli

Część czekoladowa:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 posiekanych kostek gorzkiej czekolady
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 6 łyżek mascarpone
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( jak najdrobniejszej)
  • 1 łyżeczka likieru amaretto
  • 2 łyżki cukru pudru

Do nasączenia :

1 łyżka likieru amaretto
5 łyżek zaparzonej kawy

Przygotowanie:

Bezy:

Białka z solą ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier, aż powstanie gładka masa.

Dodaję pastę waniliową, mieszam dokładnie. Blachę wykładam papierem.

Łyżką wykładam 6 krążków z masy białkowej i piekę je przez godzinę w temperaturze 100 stopni C (średnica ok. 8 cm)

Część czekoladowa:

Ubijam jajko, żółtko i cukier na puszystą masę, dodaję resztę składników z wyjątkiem czekolady i mieszam na gładką masę, na końcu dodaję czekoladę w kawałkach.

Wykładam na blachę wyłożoną papierem – 4 krążki, również o średnicy ok. 8 cm. Piekę w temp. 180 stopni C. przez ok. 10 minut.

Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia. Jedno ciastko kruszę na okruchy.

Krem: Miksuję serek z miękkim masłem i cukrem, dodaję kawę i likier aż powstanie aksamitna masa.

Składanie:

Krążek bezy smaruję łyżką kremu, nakładam ciastko czekoladowe, nasączam je dość mocno mieszanką kawy i likieru.

Ponownie smaruję kremem i przykrywam bezą.

Dekoruję całość niewielką porcją kremu i skruszonego kawałka ciastka czekoladowego.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.