Tofurnik z czarną porzeczką

Tofurnik z czarną porzeczką
0
(0)

Tofurnik z czarną porzeczką

Tofurnik przypomina sernik, jest równie pyszny. W mojej wersji dość wilgotny, lekko kwaskawy. Smak czarnej porzeczki w połączeniu z gorzką czekoladą jest super!

Polecam Ci też pomarańczowy tofurnik z rodzynkami 

Składniki:

Spód:

  • 130 g masła roślinnego
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g cukru waniliowego
  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 20 g kakao
  • 200 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 5 g proszku do pieczenia

Masa z tofu:

  • 900 g tofu
  • 450 g puree z czarnej porzeczki
  • 300 g syropu klonowego
  • 30 g oleju kokosowego
  • skórka starta z 3 cytryn
  • 100 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100-120 g mleczka kokosowego (stała część)

Dodatkowo:

  • frużelina lub dżem z czarnej porzeczki
  • posiekane pistacje

Przygotowanie:

Wykładam dno tortownicy papierem, boki natłuszczam i posypuję mąką migdałową.

Spód:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam elastyczne ciasto.
Wyklejam dno i boki tortownicy, po czym wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut (góra-dół, bez termoobiegu).
Wyjmuję do przestudzenia.

Masa z tofu:
Bardzo dokładnie odciskam tofu z wody, po czym je kruszę.
Następnie blenduję je z puree i resztą składników na gładką masę.
Masę wylewam na podpieczony spód.
Ponownie wstawiam tortownicę do piekarnika – zmniejszam temperaturę do 170 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na 90 minut.
Wyjmuję ciasto i zostawiam do przestudzenia.

Polewa:
Rozpuszczam czekoladę ze stałą częścią mleka kokosowego, polewa powinna być gładka i lśniąca. Jeśli widzisz, że oddziela się tłuszcz, dolej trochę wody kokosowej (tej płynnej części z puszki).
Polewę wylewam na górę ciasta, pozostawiając trochę żeby posmarować też nią boki.
Od razu oprószam boki posiekanymi pistacjami.
Ciasto zostawiam na noc w lodówce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.