Tartaletki z truskawkami

Tartaletki z truskawkami
4
(1)

Tartaletki z truskawkami

Te słodkie, kruche tartaletki z truskawkami to idealny deser na lato – smakują wspaniale z dodatkiem świeżych owoców. Ciasto, z którego są upieczone, jest wyjątkowo kruche i pyszne!

Składniki (8 sztuk):

  • 200 g. mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 130 g masła, wyjętego z lodówki na 15 minut przed zagniataniem ciasta
  • 2 żółtka

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%, mocno schłodzonej
  • 40 g cukru waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • frużelina lub dżem truskawkowy
  • świeże truskawki
  • cukier puder do oprószenia
  • świeża mięta do przybrania

Przygotowanie:

Ciasto:

Użyłam foremek do tartaletek o średnicy 8,5 cm.

Masło siekam na drobne kawałki, łączę z mąką, cukrami i żółtkami – zagniatam jednolite ciasto.

Z ciasta robię kulę, po czym ją spłaszczam, zawijam w folię spożywczą i przez 30 minut schładzam w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość 3-4 mm i wycinam kółka (trochę większe niż foremki do tartaletek)

Wyklejam foremki (nie ma potrzeby smarowania ich tłuszczem, chyba że są nowe), nakłuwam ciasto na dnie foremek.

Jeśli nie wykorzystasz zbyt szybko całego ciasta, schłodź je ponownie zanim wytniesz kolejne kółka.

Foremki wyklejone ciastem ustawiam na płaskiej blasze, po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 20-25 minut – powinny się ładnie zezłocić.

Upieczone tartaletki ostrożnie wyjmuję z foremek.

Krem:

W misie miksera umieszczam mascarpone i cukier waniliowy, miksuję na średnich obrotach kilka minut, po czym dolewam schłodzoną śmietankę i miksuję dalej, aż krem stanie się puszysty.

Dodaję startą skórkę z cytryny i mieszam łopatką (po dodaniu skórki zawsze tak robię, ponieważ przy mieszaniu mikserem pozostaje ona w dużej części na mieszadle).

Składanie:

Na dno każdej tartaletki wykładam po płaskie łyżeczce frueliny lub dżemu truskawkowego.

Następnie ozdabiam tartaletki kremem za pomocą worka ze szprycą – u mnie tylka róża.

Na kremie układam truskawki; delikatnie (przez sitko) oprószam je cukrem pudrem.

Każdą tartaletkę ozdabiam dodatkowo listkami świeżej mięty.

Sprawdź koniecznie też mój przepis na tradycyjną tartę z truskawkami

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry