Tartaletki z kiwi pod kruszonką
Macie czasami ochotę na deser, ale najlepiej taki, żeby nie trzeba było poświęcać mu zbyt wiele czasu ? Jeśli tak, to zachęcam do dzisiejszej propozycji – tartaletki z kiwi pod kruszonką. Spód jest zrobiony z gotowych herbatników, wystarczy mieć w domu dojrzałe kiwi, a co do kruszonki- to ja zazwyczaj mam zapas, zamrożonej – więc wystarczy sięgnąć po gotową porcję. Przygotowanie – kilka minut, potem chwila w piekarniku i już możecie się cieszyć wspaniałym deserem! A gdyby tak jeszcze dodać gałkę lodów waniliowych…
Składniki (na 4 tartaletki):
- 3 dojrzałe kiwi
- 12 herbatników
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka ciemnego cukru dark muscovado
- masło do smarowania foremki
Kruszonka:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Składniki kruszonki rozcieram w palcach, chłodzę w lodówce przez pół godziny.
Herbatniki kruszę i ucieram w moździerzu na proszek, dodaję 2 łyżki rozpuszczonego masła, mieszam dokładnie aż się połączą.
Wypełniam w całości masą posmarowane masłem foremki, na spodzie z herbatników układam obrane i pokrojone w plastry kiwi.
Lekko posypuję kiwi cukrem muscovado, a na górę obficie sypię kruszonkę.
Na każdej tartaletce robię kleksa z balsamico.
Piekę w temperaturze 210-215 stopni C. przez 15 minut. Podaję ciepłe.
Przepis autorski
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, może zainteresują Cię także tartaletki w tej wersji 🙂