Tartaletki z kiwi pod kruszonką

Tartaletki z kiwi pod kruszonką
0
(0)

Tartaletki z kiwi pod kruszonką

Macie czasami ochotę na deser, ale najlepiej taki, żeby nie trzeba było poświęcać mu zbyt wiele czasu ? Jeśli tak, to zachęcam do dzisiejszej propozycji – tartaletki z kiwi pod kruszonką. Spód jest zrobiony z gotowych herbatników, wystarczy mieć w domu dojrzałe kiwi, a co do kruszonki- to ja zazwyczaj mam zapas, zamrożonej – więc wystarczy sięgnąć po gotową porcję. Przygotowanie – kilka minut, potem chwila w piekarniku i już możecie się cieszyć wspaniałym deserem! A gdyby tak jeszcze dodać gałkę lodów waniliowych…

Składniki (na 4 tartaletki):

  • 3 dojrzałe kiwi
  • 12 herbatników
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka ciemnego cukru dark muscovado
  • masło do smarowania foremki

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Składniki kruszonki rozcieram w palcach, chłodzę w lodówce przez pół godziny.

Herbatniki kruszę i ucieram w moździerzu na proszek, dodaję 2 łyżki rozpuszczonego masła, mieszam dokładnie aż się połączą.

Wypełniam w całości masą posmarowane masłem foremki, na spodzie z herbatników układam obrane i pokrojone w plastry kiwi.

Lekko posypuję kiwi cukrem muscovado, a na górę obficie sypię kruszonkę.

Na każdej tartaletce robię kleksa z balsamico.

Piekę w temperaturze 210-215 stopni C. przez 15 minut. Podaję ciepłe.

Przepis autorski

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, może zainteresują Cię także tartaletki w tej wersji 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry