Tarta serowa ze śliwkami
W tej tarcie przyjemnie łączą się smaki sera, śliwek, lekko ostrego imbiru, korzennego cynamonu i pomarańczy. Bardzo ją lubię, zwłaszcza w jesiennym i zimowym czasie.
Składniki (forma 26 cm):
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 160 g masła, wyjętego pół godziny wcześniej z lodówki
- 20 g cukru waniliowego
- 30 g cukru pudru
Masa serowa:
- 800 g twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- 80 g budyniu waniliowego bez cukru
- 60 g cukru pudru
- 20 g cukru waniliowego
- skórka starta z pomarańczy
Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Śliwki:
- 20-30 śliwek (w zależności od wielkości)
- skórka starta z pomarańczy
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie:
Z mąki, masła, jajka i cukru zagniatam jednolite ciasto, po czym schładzam je przez pół godziny w lodówce.
Ciasto rozwałkowuję i wyklejam nim formę do tarty (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką).
Spód podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut.
Podpieczony spód smaruję powidłami.
Masa serowa:
Ser mieszam z jajkami, budyniem, cukrami i skórką z pomarańczy – można to zrobić rózgą, lub na wolnych obrotach miksera (nie należy napowietrzyć masy).
Na posmarowany powidłami spód wykładam masę serową.
Śliwki:
Umyte śliwki dzielę na połówki, przekładam do miski. Dodaję cukier trzcinowy, cynamon, skórkę z pomarańczy, imbir i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wszystko mieszam.
Śliwki wykładam na górę tarty.
Kruszonka:
Najpierw łączę w palcach miękkie masło z cukrem, a potem dodaję mąkę i rozcieram wszystko do uzyskania charakterystycznych grudek.
Kruszonkę wysypuję na śliwki.
Ciasto piekę jeszcze przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).