Tarta serowa ze śliwkami

Tarta serowa ze śliwkami
4.3
(3)

Tarta serowa ze śliwkami

W tej tarcie przyjemnie łączą się smaki sera, śliwek, lekko ostrego imbiru, korzennego cynamonu i pomarańczy. Bardzo ją lubię, zwłaszcza w jesiennym i zimowym czasie.

Składniki (forma 26 cm):

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 160 g masła, wyjętego pół godziny wcześniej z lodówki
  • 20 g cukru waniliowego
  • 30 g cukru pudru

Masa serowa:

  • 800 g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 80 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 60 g cukru pudru
  • 20 g cukru waniliowego
  • skórka starta z pomarańczy

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej

Śliwki:

  • 20-30 śliwek (w zależności od wielkości)
  • skórka starta z pomarańczy
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Z mąki, masła, jajka i cukru zagniatam jednolite ciasto, po czym schładzam je przez pół godziny w lodówce.

Ciasto rozwałkowuję i wyklejam nim formę do tarty (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką).

Spód podpiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut.

Podpieczony spód smaruję powidłami.

Masa serowa:

Ser mieszam z jajkami, budyniem, cukrami i skórką z pomarańczy – można to zrobić rózgą, lub na wolnych obrotach miksera (nie należy napowietrzyć masy).

Na posmarowany powidłami spód wykładam masę serową.

Śliwki:

Umyte śliwki dzielę na połówki, przekładam do miski. Dodaję cukier trzcinowy, cynamon, skórkę z pomarańczy, imbir i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wszystko mieszam.

Śliwki wykładam na górę tarty.

Kruszonka:

Najpierw łączę w palcach miękkie masło z cukrem, a potem dodaję mąkę i rozcieram wszystko do uzyskania charakterystycznych grudek.

Kruszonkę wysypuję na śliwki.

Ciasto piekę jeszcze przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.