Tarta kokosowa bez pieczenia

Tarta kokosowa bez pieczenia
5
(1)

Tarta kokosowa bez pieczenia

Tarta kokosowa bez pieczenia z chrupiącym spodem, aksamitnym wnętrzem i pyszną polewą czekoladową. Krem przygotowałam na bazie domowego budyniu, a smaku dodają mu posiekane wafelki kokosowe. Wszystko przepyszne!

Składniki:

Budyń kokosowy:

  • 400 ml mleka
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 40 g cukru waniliowego
  • 40 g drobnego cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 4 żółtka

Spód:

  • 200 g herbatników kakaowych typu petitki
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3 wafelki kokosowe w białej czekoladzie, po ok. 40 g każdy
  • 2-3 łyżki dżemu owoce leśne
  • 80 g mlecznej czekolady
  • kilka łyżek mleka
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Spód:

Herbatniki dokładnie mielę na mąkę, po czym łączę z rozpuszczonym masłem. Wszystko mieszam dokładnie, po czym wykładam do wyłożonej folią spożywczą formy.

Łyżką dociskam herbatniki z masłem, wypełniając jej dno i boki – tak by spód miał formę tarty.

Formę wstawiam do lodówki na godzinę.

Budyń kokosowy:

Podgrzewam 3/4 mleka, a pozostałą część dokładnie mieszam z żółtkami, mąką ziemniaczaną, cukrami i wiórkami kokosowymi.

Zawiesinę wlewam do gorącego mleka, i podgrzewam nie przerywając mieszania, aż powstanie gęsty budyń.

Budyń przykrywam folią spożywczą tak, by ta dotykała jego powierzchni, i odstawiam do przestudzenia.

Krem:

Gdy budyń jest zimny, miksuję go krótko na małych obrotach, a potem zwiększam obroty i dodaję po łyżce miękkie masło. Powstanie gęsty krem.

Do kremu dodaję posiekane wafelki kokosowe, wszystko mieszam.

Złożenie:

Wyjmuję schłodzony spód z lodówki, i na dnie rozsmarowuję dżem.

Na niego wykładam krem kokosowy, wyrównuję.

Wstawiam ponownie do lodówki na kilka godzin.

Czekoladę rozpuszczam z mlekiem, wylewam polewę na zimny krem, wyrównuję.

Górę tarty posypuję lekko wiórkami kokosowymi.

Ciasto przechowuję w lodówce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

  1. Dziekuje Bardzo za ten przepis jest rewelacyjny I wcale nie jest trudny.Jeszcze raz Serdecznie Dziekuje i Pozdrawiam.Malgosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry