Tarta kokosowa bez pieczenia
Tarta kokosowa bez pieczenia z chrupiącym spodem, aksamitnym wnętrzem i pyszną polewą czekoladową. Krem przygotowałam na bazie domowego budyniu, a smaku dodają mu posiekane wafelki kokosowe. Wszystko przepyszne!
Składniki:
Budyń kokosowy:
- 400 ml mleka
- 40 g wiórków kokosowych
- 40 g cukru waniliowego
- 40 g drobnego cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 4 żółtka
Spód:
- 200 g herbatników kakaowych typu petitki
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 200 g miękkiego masła
- 3 wafelki kokosowe w białej czekoladzie, po ok. 40 g każdy
- 2-3 łyżki dżemu owoce leśne
- 80 g mlecznej czekolady
- kilka łyżek mleka
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Spód:
Herbatniki dokładnie mielę na mąkę, po czym łączę z rozpuszczonym masłem. Wszystko mieszam dokładnie, po czym wykładam do wyłożonej folią spożywczą formy.
Łyżką dociskam herbatniki z masłem, wypełniając jej dno i boki – tak by spód miał formę tarty.
Formę wstawiam do lodówki na godzinę.
Budyń kokosowy:
Podgrzewam 3/4 mleka, a pozostałą część dokładnie mieszam z żółtkami, mąką ziemniaczaną, cukrami i wiórkami kokosowymi.
Zawiesinę wlewam do gorącego mleka, i podgrzewam nie przerywając mieszania, aż powstanie gęsty budyń.
Budyń przykrywam folią spożywczą tak, by ta dotykała jego powierzchni, i odstawiam do przestudzenia.
Krem:
Gdy budyń jest zimny, miksuję go krótko na małych obrotach, a potem zwiększam obroty i dodaję po łyżce miękkie masło. Powstanie gęsty krem.
Do kremu dodaję posiekane wafelki kokosowe, wszystko mieszam.
Złożenie:
Wyjmuję schłodzony spód z lodówki, i na dnie rozsmarowuję dżem.
Na niego wykładam krem kokosowy, wyrównuję.
Wstawiam ponownie do lodówki na kilka godzin.
Czekoladę rozpuszczam z mlekiem, wylewam polewę na zimny krem, wyrównuję.
Górę tarty posypuję lekko wiórkami kokosowymi.
Ciasto przechowuję w lodówce.
Jedna odpowiedź
Dziekuje Bardzo za ten przepis jest rewelacyjny I wcale nie jest trudny.Jeszcze raz Serdecznie Dziekuje i Pozdrawiam.Malgosia