Tarta czekoladowa – bez pieczenia

Tarta czekoladowa
0
(0)

Tarta czekoladowa – bez pieczenia

Mam pewną słabość 🙂 Nie żeby zaraz jedyną, ale tę mam odkąd pamiętam: do czekolady i wszystkiego, co czekoladowe. Kremy, lody, masy, ciasta… można by tak dalej wymieniać. Moja tarta czekoladowa jest więc wypełniona po brzegi aksamitnym, czekoladowym kremem, pełnym w smaku i obłędnie wprost pachnącym. Jest bardzo łatwa do przygotowania, więc można ją zaliczyć do idealnych deserów.

Oczywiście dla takich wielbicieli czekolady, jak ja:)

Polecam również torciki truflowe, znajdziecie je tutaj

Składniki :

  • 500 g. serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 g. gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek likieru amaretto
  • 200 g. biszkoptów
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu
  • szklanka wiśni z kompotu

Przygotowanie:

Biszkopty rozcieram na okruszki, mieszam je z jogurtem i powstałą bardzo gęstą masą wykładam dno formy.

Rozpuszczam 200 g. czekolady (w kąpieli wodnej, w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą tak, by jej dno nie dotykało powierzchni).

Serek ucieram dokładnie z pudrem i likierem, dodaję rozpuszczoną, lekko przestudzoną-ale płynną czekoladę.

Mieszam, aż masa będzie gładka, po czym wykładam ją równą warstwą na ciasteczkowy spód.

Wiśnie dokładnie odsączam (i oczywiście pozbawiam pestek, o ile w nich są) , wykładam na czekoladową masę.

Rozpuszczam pozostałą czekoladę, dekoruję powierzchnię, wstawiam deser do lodówki na 2-3 godziny, aż masa zgęstnieje i zastygnie.

Jeśli wolicie lżejszą wersję owocową to zerknijcie na ten przepis 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry