Talarki z jabłkami i kokosem
Jeśli czasami zastanawiacie się, jak przygotować szybki deser, to te ciasteczka powinny Was zainteresować. To wprost idealne smakołyki dla niecierpliwych łasuchów 🙂 Wystarczy w sumie, razem z pieczeniem, zaledwie pół godzinki by móc się rozkoszować jabłkowymi pysznościami.
Talarki z jabłkami i kokosem, które sobie wymyśliłam, mają też w sobie lekko odświeżający smak, bo posmarowałam i ciasto, i jabłka syropem “Zielona herbata” firmy Eterno.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1-2 jabłka
- syrop “zielona herbata” firmy Eterno
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Z ciasta wycinam kółka (mniej więcej średnicy szklanki), lekko smaruję je syropem.
Na każdym kółku układam cienki plaster jabłka, również smaruję go syropem, a potem oprószam wiórkami kokosowymi.
Gdy wszystkie talarki są przygotowane, układam je na blasze wyłożonej papierem.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. i piekę ok. 20-25 minut.
![]() |
![]() |
Zajrzyjcie koniecznie na inne moje propozycje na połączenie ciasta francuskiego z kokosem np. tutaj 🙂