Szybkie tiramisu
Dzisiejsze szybkie tiramisu jest idealne w swej prostocie – to deser niezawodny i pyszny, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie sposób się oprzeć takim pysznościom 🙂
Z podanych składników wyjdzie dość niewielki deser. Podwójcie je, jeśli planujecie poczęstować więcej niż 1 osobę 🙂
Składniki:
- 250 g. serka mascarpone
- 2 żółtka
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 2-3 krople olejku migdałowego/lub 2 łyżki likieru amaretto
- 0,5 szklanki zaparzonej, gorącej, mocnej kawy
- podłużne biszkopty – ok. 10 -12 sztuk
Dodatkowo:
- 1 łyżka ciemnego kakao
- folia spożywcza
Przygotowanie:
Wyparzam przez 10 sekund jajka we wrzątku (np. na łyżce zanurzonej w kubku z wodą), po czym oddzielam żółtka i przekładam je do miski.
Dodaję cukier puder i ucieram 2-3 minuty, a następnie dodaję po łyżeczce serka, ucierając bez przerwy.
Gdy cały serek jest już ubity, dodaję olejek migdałowy.
Wykładam niewielką foremkę (u mnie 8 x 10 cm) folią spożywczą, dno oprószam lekko kakao, po czym wykładam połowę masy z serka mascarpone.
Na niej układam zanurzone w kawie biszkopty, przykrywam je kolejną warstwą masy.
Ostatnią warstwę stanowią znów namoczone biszkopty.
Szczelnie owijam foremkę, wstawiam ją na 2-3 godziny do lodówki.
Przed podaniem wyjmuję deser z formy, odwracając ją i delikatnie pozbywam się folii.
Tiramisu oprószam kakao, ozdabiam widelcem.
Dla fanów takich smaków polecam jeszcze taki torcik 🙂