Szybkie tiramisu

Szybkie tiramisu
0
(0)

Szybkie tiramisu

Dzisiejsze szybkie tiramisu jest idealne w swej prostocie – to deser niezawodny i pyszny, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Nie sposób się oprzeć takim pysznościom 🙂
Z podanych składników wyjdzie dość niewielki deser. Podwójcie je, jeśli planujecie poczęstować więcej niż 1 osobę 🙂

Składniki:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 2-3 krople olejku migdałowego/lub 2 łyżki likieru amaretto
  • 0,5 szklanki zaparzonej, gorącej, mocnej kawy
  • podłużne biszkopty – ok. 10 -12 sztuk

Dodatkowo:

  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • folia spożywcza

Przygotowanie:

Wyparzam przez 10 sekund jajka we wrzątku (np. na łyżce zanurzonej w kubku z wodą), po czym oddzielam żółtka i przekładam je do miski.

Dodaję cukier puder i ucieram 2-3 minuty, a następnie dodaję po łyżeczce serka, ucierając bez przerwy.

Gdy cały serek jest już ubity, dodaję olejek migdałowy.

Wykładam niewielką foremkę (u mnie 8 x 10 cm) folią spożywczą, dno oprószam lekko kakao, po czym wykładam połowę masy z serka mascarpone.

Na niej układam zanurzone w kawie biszkopty, przykrywam je kolejną warstwą masy.

Ostatnią warstwę stanowią znów namoczone biszkopty.

Szczelnie owijam foremkę, wstawiam ją na 2-3 godziny do lodówki.

Przed podaniem wyjmuję deser z formy, odwracając ją i delikatnie pozbywam się folii.

Tiramisu oprószam kakao, ozdabiam widelcem.

Dla fanów takich smaków polecam jeszcze taki torcik 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.