Szybkie racuchy jogurtowe
Sobotni poranek jest cudowną porą- też tak sądzicie ? Jakimś dziwnym trafem zdarza mi się dość często obudzić w sobotę kiedy pierwsze promienie słońca ledwie wychylają się zza dachów -ha-spróbujcie namówić mnie do tego w tygodniu 😉 i celebruję wtedy leniwie picie kawy, myśli błądzą sobie bez ograniczeń… A później jest TEN czas. Czas wspólnego śniadania, które wtedy smakuje niebiańsko 😉
Zapraszam na jogurtowe, drożdżowe szybkie racuszki. Wywołują uśmiech, więc jak tu ich nie robić ?
Składniki (na 10-12 sztuk):
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 15 g. świeżych drożdży
- 300 g. jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
W miseczce mieszam dokładanie drożdże z cukrem i jogurtem, dodaję jajko i mieszając dosypuję mąkę.
Mieszam aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie gładkie i lśniące.
Odstawiam je na kilka minut.
Smażę okrągłe racuszki na niewielkiej ilości masła, odsączam nadmiar tłuszczu na papierze, po czym podaję np. z owocami w miodzie.
Przepis autorski