Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe
0
(0)

Szybkie ciasto czekoladowe

Ciasto robi się szybko i łatwo; jest delikatne, bardzo puszyste, wspaniałe do kawy. Podana ilość składników wystarczy na małą keksówkę, na większą blaszkę je podwójcie.

Polecam również łatwe ciasto cytrynowe.

Składniki (keksówka 6×20 cm):

  • 150 g. miękkiego masła
  • 200 g. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 110 g. gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Masło ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym wbijam jajka i dalej ucieram.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (miska umieszczona na garnku z gotującą się wodą; dno miski nie może dotykać powierzchni wody) lub w mikrofalówce, rozpuszczoną dodaję do masy jajecznej razem z jogurtem i kakao.

Miksując wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być bardzo gładkie i puszyste.

Przekładam je do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką keksówki, wyrównuję powierzchnię.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra dół) na ok. 50 minut (sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone).

Po przestygnięciu oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.