Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto robi się szybko i łatwo; jest delikatne, bardzo puszyste, wspaniałe do kawy. Podana ilość składników wystarczy na małą keksówkę, na większą blaszkę je podwójcie.
Polecam również łatwe ciasto cytrynowe.
Składniki (keksówka 6×20 cm):
- 150 g. miękkiego masła
- 200 g. cukru pudru
- 2 jajka
- 110 g. gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym wbijam jajka i dalej ucieram.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (miska umieszczona na garnku z gotującą się wodą; dno miski nie może dotykać powierzchni wody) lub w mikrofalówce, rozpuszczoną dodaję do masy jajecznej razem z jogurtem i kakao.
Miksując wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być bardzo gładkie i puszyste.
Przekładam je do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką keksówki, wyrównuję powierzchnię.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra dół) na ok. 50 minut (sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone).
Po przestygnięciu oprószam cukrem pudrem.