0
(0)
Szybkie bułeczki bez wyrastania
Przygotowując sobie na śniadanie białą kiełbaskę w cieście musztardowym nie omieszkałam sprawdzić, jakie z tego ciasta wyjdą bułki 🙂 Przepis może być o tyle kuszący, że ciasto – choć drożdżowe- wcale nie musi wyrastać, więc bułki są ekspresowe. Bardzo dobre!
Składniki (na 5-8 bułeczek):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 15 g. świeżych drożdży
- 1 pełna łyżka musztardy bawarskiej (słodkiej)
- duża szczypta soli
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka ulubionych suszonych ziół
Przygotowanie:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokruszone drożdże i musztardę, dodaję też zioła, sól i stopniowo wodę – aż składniki się połączą i da się je zagnieść.
Dodaję oliwę i przez kilka minut wyrabiam jednolite ciasto, po czym dzielę je na 5-8 części. Formuję z nich podłużne bułeczki, mocno nacinam je ostrym nożem i piekę 25 minut w temperaturze 190 stopni C.