Szybkie bułeczki bez wyrastania

Szybkie bułeczki bez wyrastania
0
(0)

Szybkie bułeczki bez wyrastania

Przygotowując sobie na śniadanie białą kiełbaskę w cieście musztardowym nie omieszkałam sprawdzić, jakie z tego ciasta wyjdą bułki 🙂 Przepis może być o tyle kuszący, że ciasto – choć drożdżowe- wcale nie musi wyrastać, więc bułki są ekspresowe. Bardzo dobre!

Składniki (na 5-8 bułeczek):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 15 g. świeżych drożdży
  • 1 pełna łyżka musztardy bawarskiej (słodkiej)
  • duża szczypta soli
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ulubionych suszonych ziół

Przygotowanie:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokruszone drożdże i musztardę, dodaję też zioła, sól i stopniowo wodę – aż składniki się połączą i da się je zagnieść.

Dodaję oliwę i przez kilka minut wyrabiam jednolite ciasto, po czym dzielę je na 5-8 części. Formuję z nich podłużne bułeczki, mocno nacinam je ostrym nożem i piekę 25 minut w temperaturze 190 stopni C.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.