Szybka szarlotka z papierówkami
Ta prosta i szybka szarlotka z papierówkami nie powinna nikomu sprawić trudności. Nie wymaga miksera, wystarczy że wszystkie składniki pomiesza się rózgą kuchenną lub łopatką. Jest pyszna i lekka!
Składniki (forma do o średnicy 22 cm):
- 270 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 140 g śmietany 18% (0,5 szklanki)
- 30 g cukru waniliowego (1,5 łyżki)
- 60 g cukru (1/3 szklanki)
- 6 g proszku do pieczenia (1łyżka)
- 100 g oleju (0,5 szklanki)
- 3 jajka
- skórka starta z 2 cytryny
- kilka papierówek
Pomada:
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- masło lub olej do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję pozostałe składniki i mieszam wszystko rózgą lub łopatką, do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przekładam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię.
Wcześniej umyte jabłka dzielę na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne (nie obieram ich)
Ćwiartki jabłek rozkładam na cieście.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30 minut.
W tym czasie mieszam dokładnie dwie łyżki śmietany z dwoma łyżkami cukru.
Po 30 minutach pieczenia smaruję połową śmietany górę ciasta i piekę kolejne 5 minut.
Po 5 minutach powtarzam tę czynność i piekę jeszcze 10 minut, śmietana na górze powinna się lekko zezłocić.
Polecam też inne moje przepisy na pyszne szarlotki: z patelni lub tradycyjną
5 odpowiedzi
Przepis jest super , będe piekła
Mam pytanie : czy mogę też z niedojrzałych jabłek zrobić
Myślę, że szarlotce nie zaszkodzą mniej dojrzałe jabłka, bo ta pomada którą posmarowałam ciasto na koniec jest wystarczająco słodka.
Witam. Skuszę się na to ciasto, ale dlaczego od pewnego czasu poprzedni Pani blog nieczynny? nie otwiera się nic? Brakuje mi go, bo często tam zaglądałam.
Proszę się nie martwić, z blogiem z wytrawnymi przepisami wszystko jest w porządku, tylko z przyczyn technicznych zmieniłam adres. Wszystkie przepisy pozostały i dalej je Pani znajdzie 🙂 Proszę zaglądać na adres: https://sio-smutki-od-kuchni.blogspot.com/
Wygląda smacznie. Zapisuję sobie przepis.