Szybka szarlotka z papierówkami

Szybka szarlotka z papierówkami
4.7
(3)

Szybka szarlotka z papierówkami

Ta prosta i szybka szarlotka z papierówkami nie powinna nikomu sprawić trudności. Nie wymaga miksera, wystarczy że wszystkie składniki pomiesza się rózgą kuchenną lub łopatką. Jest pyszna i lekka!

Składniki (forma do o średnicy 22 cm):

  • 270 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 140 g śmietany 18% (0,5 szklanki)
  • 30 g cukru waniliowego (1,5 łyżki)
  • 60 g cukru (1/3 szklanki)
  • 6 g proszku do pieczenia (1łyżka)
  • 100 g oleju (0,5 szklanki)
  • 3 jajka
  • skórka starta z 2 cytryny
  • kilka papierówek

Pomada:

  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • masło lub olej do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję pozostałe składniki i mieszam wszystko rózgą lub łopatką, do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto przekładam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię.

Wcześniej umyte jabłka dzielę na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne (nie obieram ich)

Ćwiartki jabłek rozkładam na cieście.

Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30 minut.

W tym czasie mieszam dokładnie dwie łyżki śmietany z dwoma łyżkami cukru.

Po 30 minutach pieczenia smaruję połową śmietany górę ciasta i piekę kolejne 5 minut.

Po 5 minutach powtarzam tę czynność i piekę jeszcze 10 minut, śmietana na górze powinna się lekko zezłocić.

Polecam też inne moje przepisy na pyszne szarlotki: z patelni lub tradycyjną

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.7 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

4 odpowiedzi

  1. Przepis jest super , będe piekła
    Mam pytanie : czy mogę też z niedojrzałych jabłek zrobić

    1. Myślę, że szarlotce nie zaszkodzą mniej dojrzałe jabłka, bo ta pomada którą posmarowałam ciasto na koniec jest wystarczająco słodka.

  2. Witam. Skuszę się na to ciasto, ale dlaczego od pewnego czasu poprzedni Pani blog nieczynny? nie otwiera się nic? Brakuje mi go, bo często tam zaglądałam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry