Szybka szarlotka sypana
Baaardzo pyszna i szybka szarlotka sypana 🙂 Sypana – czyli taka, w której nie ma potrzeby zagniatania ciasta. łączymy tylko z grubsza składniki, i wsypujemy na blaszkę 🙂
Bardzo polecam ten przepis, bo szarlotka wyszła wyśmienita! Na kruchym spodzie, z warstwą soczystych jabłek, a na górze gruba warstwa kruszonki – a wszystko, nie licząc pieczenia, przygotowane w niecałe pół godziny.
Składniki (okrągła forma 24 do 26 cm):
- 15 jabłek, średniej wielkości
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 50 g cukru waniliowego
- 150 g miękkiego masła
- 50 g śmietany 18%
- 2 żółtka
- 6 g proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 100 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Jabłka obieram i każde kroję na 6 części, jednocześnie usuwając gniazda nasienne.
Układam je na blaszce, posypuję cynamonem i cukrem trzcinowym, po czym wstawiam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Ciasto:
W międzyczasie umieszczam wszystkie składniki ciasta w misce, i palcami mieszam do uzyskania sypkiej masy o konsystencji kaszy.
Formę smaruję masłem i oprószam mąką pszenną.
Na dno formy wsypuję połowę ciasta, a na nie wykładam gorące, upieczone jabłka.
Do pozostałego ciasta dodaję 50 g masła, oraz 100 g cukru. Rozcieram, by utworzyły się małe grudki.
Ciasto wykładam na jabłka.
Blachę wstawiam na 70 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez temoobiegu).
Ciasto kroję, gdy całkowicie ostygnie.
Polecam też przepis na szarlotkę z połówkami jabłek
Jedna odpowiedź
Przepis mega szybki, kruchutkie ciasto, tak jak lubię.
Szarlotka palce lizać z lodami petarda.
Polecam serdecznie.