Szybka szarlotka sypana

Szybka szarlotka sypana 1
4.6
(9)

Szybka szarlotka sypana

Baaardzo pyszna i szybka szarlotka sypana 🙂 Sypana – czyli taka, w której nie ma potrzeby zagniatania ciasta. łączymy tylko z grubsza składniki, i wsypujemy na blaszkę 🙂

Bardzo polecam ten przepis, bo szarlotka wyszła wyśmienita! Na kruchym spodzie, z warstwą soczystych jabłek, a na górze gruba warstwa kruszonki – a wszystko, nie licząc pieczenia, przygotowane w niecałe pół godziny.

Składniki (okrągła forma 24 do 26 cm):

  • 15 jabłek, średniej wielkości
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 6 g proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 100 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Jabłka obieram i każde kroję na 6 części, jednocześnie usuwając gniazda nasienne.

Układam je na blaszce, posypuję cynamonem i cukrem trzcinowym, po czym wstawiam na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Ciasto:

W międzyczasie umieszczam wszystkie składniki ciasta w misce, i palcami mieszam do uzyskania sypkiej masy o konsystencji kaszy.

Formę smaruję masłem i oprószam mąką pszenną.

Na dno formy wsypuję połowę ciasta, a na nie wykładam gorące, upieczone jabłka.

Do pozostałego ciasta dodaję 50 g masła, oraz 100 g cukru. Rozcieram, by utworzyły się małe grudki.

Ciasto wykładam na jabłka.

Blachę wstawiam na 70 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez temoobiegu).

Ciasto kroję, gdy całkowicie ostygnie.

Polecam też przepis na szarlotkę z połówkami jabłek

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba ocen: 9

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

  1. Przepis mega szybki, kruchutkie ciasto, tak jak lubię.
    Szarlotka palce lizać z lodami petarda.
    Polecam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry