Szybka rolada z brzoskwiniami

Szybka rolada z brzoskwiniami
0
(0)

Szybka rolada z brzoskwiniami

Ta biszkoptowa, delikatna rolada to idealne ciasto na lato, bo można do niego użyć dowolnych, miękkich owoców. Jest łatwa i przepyszna, a na dodatek szybka do przygotowania!

Składniki (rolada o długości ok. 40 cm):

Biszkopt (blacha 30 na 40 cm):

  • 3 białka
  • 3 żółtka
  • 110 g cukru pudru
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 2-3 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

Umyte brzoskwinie kroję na mała kawałki.

Dno blachy wykładam papierem, i na papierze rozkładam brzoskwinie.

Białka ubijam na pianę – gdy zaczyna robić się gęsta, dodaję po łyżce cukier.

Gdy piana jest gęsta i błyszcząca, nie przerywając miksowania dodaję po żółtku.

Gdy się wszystko połączy, cienką strużką, miksując, wlewam olej.

Następnie przesiewam do masy jajecznej obie mąki, dodaję też skórkę z cytryny, i już bez miksera, najlepiej łopatką, delikatnie mieszam wszystko do połączenia.

Ciasto wykładam kleksami na brzoskwinie, i rozsmarowuję na całej powierzchni.

Blachę wstawiam di piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut.

Zwijanie rolady:

Gorące, upieczone ciasto odwracam – najłatwiej zrobić to kładąc na jego powierzchni deskę do krojenia.

Uwaga! Ważne, żeby zanim się ciasto odwróci, przykryć je arkuszem papieru – ponieważ po odwróceniu góra biszkoptu stanie się jego dołem. Bez papieru nie damy rady zwinąć rolady.

Z odwróconego biszkoptu zdejmuję papier (ten, który był na dnie w czasie pieczenia).

Smaruję ciasto cienką warstwą dżemu.

Od razu, wzdłuż dłuższego boku, zwijam ciasto w roladę, pomagając sobie papierem.

Zwinięte, w papierze, pozostawiam do ostygnięcia.

Kroję gdy jest zimne.

Przed krojeniem oprószam cukrem pudrem.

Polecam także roladę z truskawkami 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.