Szybka rolada z brzoskwiniami
Ta biszkoptowa, delikatna rolada to idealne ciasto na lato, bo można do niego użyć dowolnych, miękkich owoców. Jest łatwa i przepyszna, a na dodatek szybka do przygotowania!
Składniki (rolada o długości ok. 40 cm):
Biszkopt (blacha 30 na 40 cm):
- 3 białka
- 3 żółtka
- 110 g cukru pudru
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 2-3 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
Umyte brzoskwinie kroję na mała kawałki.
Dno blachy wykładam papierem, i na papierze rozkładam brzoskwinie.
Białka ubijam na pianę – gdy zaczyna robić się gęsta, dodaję po łyżce cukier.
Gdy piana jest gęsta i błyszcząca, nie przerywając miksowania dodaję po żółtku.
Gdy się wszystko połączy, cienką strużką, miksując, wlewam olej.
Następnie przesiewam do masy jajecznej obie mąki, dodaję też skórkę z cytryny, i już bez miksera, najlepiej łopatką, delikatnie mieszam wszystko do połączenia.
Ciasto wykładam kleksami na brzoskwinie, i rozsmarowuję na całej powierzchni.
Blachę wstawiam di piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut.
Zwijanie rolady:
Gorące, upieczone ciasto odwracam – najłatwiej zrobić to kładąc na jego powierzchni deskę do krojenia.
Uwaga! Ważne, żeby zanim się ciasto odwróci, przykryć je arkuszem papieru – ponieważ po odwróceniu góra biszkoptu stanie się jego dołem. Bez papieru nie damy rady zwinąć rolady.
Z odwróconego biszkoptu zdejmuję papier (ten, który był na dnie w czasie pieczenia).
Smaruję ciasto cienką warstwą dżemu.
Od razu, wzdłuż dłuższego boku, zwijam ciasto w roladę, pomagając sobie papierem.
Zwinięte, w papierze, pozostawiam do ostygnięcia.
Kroję gdy jest zimne.
Przed krojeniem oprószam cukrem pudrem.
Polecam także roladę z truskawkami 🙂