Szarlotka z połówkami jabłek
Piekłam to ciasto pewnie ze sto razy i nie było ani jednej sytuacji, żeby nie wyszło, czy nie smakowało! To pewniak, gwarantowany sukces. Jest łatwe, jest pyszne i kto nie próbował, a lubi ciasta z jabłkami, koniecznie powinien je upiec.
Składniki na blaszkę 26 x 35 cm:
- 480 g. mąki pszennej
- 85 g. cukru pudru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 200 g. zimnego masła
- 180 g. gęstej śmietany (używam 18%)
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- 8 równych, dość dużych jabłek
- 2 łyżki cukru trzcinowego (może być zwykły)
- 1 łyżka cynamonu
- masło do posmarowania formy
- 2 łyżki gęstej śmietany (18%)
- 5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder i waniliowy, proszek do pieczenia oraz śmietanę przekładam do miski, dodaję drobno posiekane masło i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto.
Dzielę ciasto na dwie części (jedna odrobinę większa – pójdzie na górę).
Mniejszą rozwałkowuję na wielkość dnia blachy, przekładam za pomocą wałka (blacha wcześniej natłuszczona masłem).
Ciasto oprószam bułką tartą i układam na nim połówki obranych jabłek (wycinam gniazda nasienne).
Jabłka oprószam cukrem i cynamonem, po czym przykrywam drugim rozwałkowanym plackiem (ten trzeba rozwałkować na większy, by pokrył jabłka).
Jeśli zostaje trochę ciasta, formuję z niego wałeczki i wklejam je po bokach.
Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 50 minut – powinno być ładnie zarumienione.
Gorące ciasto smaruję śmietaną dokładnie wymieszaną z pudrem (najłatwiej to zrobić pędzelkiem) i wstawiam jeszcze na 5 minut, by lukier się ładnie podpiekł.
Po całkowitym wystygnięciu kroję ciasto tak, by każda połówka jabłka stanowiła jeden kawałek.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |