Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek
0
(0)

Szarlotka z połówkami jabłek

Piekłam to ciasto pewnie ze sto razy i nie było ani jednej sytuacji, żeby nie wyszło, czy nie smakowało! To pewniak, gwarantowany sukces. Jest łatwe, jest pyszne i kto nie próbował, a lubi ciasta z jabłkami, koniecznie powinien je upiec.

Składniki na blaszkę 26 x 35 cm:

  • 480 g. mąki pszennej
  • 85 g. cukru pudru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 200 g. zimnego masła
  • 180 g. gęstej śmietany (używam 18%)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 8 równych, dość dużych jabłek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (może być zwykły)
  • 1 łyżka cynamonu
  • masło do posmarowania formy
  • 2 łyżki gęstej śmietany (18%)
  • 5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Mąkę, cukier puder i waniliowy, proszek do pieczenia oraz śmietanę przekładam do miski, dodaję drobno posiekane masło i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto.

Dzielę ciasto na dwie części (jedna odrobinę większa – pójdzie na górę).

Mniejszą rozwałkowuję na wielkość dnia blachy, przekładam za pomocą wałka (blacha wcześniej natłuszczona masłem).

Ciasto oprószam bułką tartą i układam na nim połówki obranych jabłek (wycinam gniazda nasienne).

Jabłka oprószam cukrem i cynamonem, po czym przykrywam drugim rozwałkowanym plackiem (ten trzeba rozwałkować na większy, by pokrył jabłka).

Jeśli zostaje trochę ciasta, formuję z niego wałeczki i wklejam je po bokach.

Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 50 minut – powinno być ładnie zarumienione.

Gorące ciasto smaruję śmietaną dokładnie wymieszaną z pudrem (najłatwiej to zrobić pędzelkiem) i wstawiam jeszcze na 5 minut, by lukier się ładnie podpiekł.

Po całkowitym wystygnięciu kroję ciasto tak, by każda połówka jabłka stanowiła jeden kawałek.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry