Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką
5
(1)

Szarlotka z kruszonką

Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi jabłkami i kruszonką zawsze smakuje wspaniale ? Mam dla Was przepis na łatwą szarlotkę – nie zawiedziecie się, smakuje naprawdę doskonale!

Składniki (na dużą blachę):

  • 600 g. mąki pszennej T 550
  • 250 g. zimnego masła
  • 160 g. cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 150 g. gęstej śmietany (użyłam 18%)

Kruszonka:

  • 200 g. masła
  • 200 g. cukru trzcinowego
  • 350 do 400 g. mąki pszennej

Dodatkowo:

  • ok. 1,5 kg jabłek
  • 150 g. dowolnego dżemu, najlepiej lekko kwaśnego
  • masło do posmarowania formy
  • cynamon do oprószenia jabłek
  • cukier trzcinowy do posypania jabłek
  • cukier puder

Przygotowanie:

Ciasto:

Zimne masło siekam na kawałki, dodaję do mąki – siekam ostrym nożem jak najdrobniej.

Dodaję pozostałe składniki i zagniatam jednolite ciasto.

Odkładam je na 30 minut do lodówki.

Blachę dokładnie smaruję masłem, po czym wyklejam rozwałkowanym ciastem.

Gęsto nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 15 – 20 minut, by spód się podpiekł.

W międzyczasie przygotowuję jabłka: obieram je, usuwam gniazda nasienne i kroję na plasterki.

Podpieczony spód smaruję dżemem, następnie układam w rzędach jabłka.

Oprószam je cukrem trzcinowym i cynamonem.

Kruszonka:

Posiekane drobno masło rozcieram dokładnie w palcach z cukrem, a gdy się połączą dodaję mąkę i wszystko rozcieram w dłoniach.

Kruszonką posypuję ciasto, wstawiam do piekarnika (dalej ta sama temperatura) i piekę jeszcze 25-30 minut.

Zimne ciasto posypuję cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.