Szarlotka z kruszonką
Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi jabłkami i kruszonką zawsze smakuje wspaniale ? Mam dla Was przepis na łatwą szarlotkę – nie zawiedziecie się, smakuje naprawdę doskonale!
Składniki (na dużą blachę):
- 600 g. mąki pszennej T 550
- 250 g. zimnego masła
- 160 g. cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 150 g. gęstej śmietany (użyłam 18%)
Kruszonka:
- 200 g. masła
- 200 g. cukru trzcinowego
- 350 do 400 g. mąki pszennej
Dodatkowo:
- ok. 1,5 kg jabłek
- 150 g. dowolnego dżemu, najlepiej lekko kwaśnego
- masło do posmarowania formy
- cynamon do oprószenia jabłek
- cukier trzcinowy do posypania jabłek
- cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto:
Zimne masło siekam na kawałki, dodaję do mąki – siekam ostrym nożem jak najdrobniej.
Dodaję pozostałe składniki i zagniatam jednolite ciasto.
Odkładam je na 30 minut do lodówki.
Blachę dokładnie smaruję masłem, po czym wyklejam rozwałkowanym ciastem.
Gęsto nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 15 – 20 minut, by spód się podpiekł.
W międzyczasie przygotowuję jabłka: obieram je, usuwam gniazda nasienne i kroję na plasterki.
Podpieczony spód smaruję dżemem, następnie układam w rzędach jabłka.
Oprószam je cukrem trzcinowym i cynamonem.
Kruszonka:
Posiekane drobno masło rozcieram dokładnie w palcach z cukrem, a gdy się połączą dodaję mąkę i wszystko rozcieram w dłoniach.
Kruszonką posypuję ciasto, wstawiam do piekarnika (dalej ta sama temperatura) i piekę jeszcze 25-30 minut.
Zimne ciasto posypuję cukrem pudrem.