Szarlotka z kremem – bez pieczenia

Szarlotka z kremem - bez pieczenia
0
(0)

Szarlotka z kremem – bez pieczenia

To deser akurat na niedzielę 🙂 Na leniwe nic-nierobienie, na czas spędzony z najbliższymi, z przyjaciółmi, czy po prostu z kawą, z książką.
Kremowo-jabłkowe cudo….
Chodźcie, zapraszam 🙂

Składniki:

  • 300 g. serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • herbatniki, biszkopty
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka łyżek przegotowanej wody
  • 2 szklanki prażonych jabłek
  • cynamon do oprószenia
  • biała czekolada

Przygotowanie:

Dokładnie mieszam wodę z miodem i sokiem z cytryny – aż składniki się połączą (jeśli miód jest twardy, lekko go podgrzewam).

Serek mascarpone dokładnie mieszam z cukrem pudrem.

Naczynie (u mnie plastikowe pudełko o wymiarach 14x18x5) wykładam folią spożywczą.

Dno wykładam ciastkami namoczonymi przez chwilkę w soku z miodem, po czym wykładam 1/3 masy z serka, a na nią połowę jabłek.

Wyrównuję łyżką powierzchnię, wykładam kolejną 1/3 serka, a następnie warstwę namoczonych ciastek.

Kolejna warstwa to pozostałe jabłka, a na górze wykładam resztę serka.

Dokładnie zawijam naczynie w folię i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.

Deser kroję jak ciasto, przed podaniem leciutko oprószam cynamonem i startą czekoladą.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.