Szarlotka z kremem – bez pieczenia
To deser akurat na niedzielę 🙂 Na leniwe nic-nierobienie, na czas spędzony z najbliższymi, z przyjaciółmi, czy po prostu z kawą, z książką.
Kremowo-jabłkowe cudo….
Chodźcie, zapraszam 🙂
Składniki:
- 300 g. serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- herbatniki, biszkopty
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- kilka łyżek przegotowanej wody
- 2 szklanki prażonych jabłek
- cynamon do oprószenia
- biała czekolada
Przygotowanie:
Dokładnie mieszam wodę z miodem i sokiem z cytryny – aż składniki się połączą (jeśli miód jest twardy, lekko go podgrzewam).
Serek mascarpone dokładnie mieszam z cukrem pudrem.
Naczynie (u mnie plastikowe pudełko o wymiarach 14x18x5) wykładam folią spożywczą.
Dno wykładam ciastkami namoczonymi przez chwilkę w soku z miodem, po czym wykładam 1/3 masy z serka, a na nią połowę jabłek.
Wyrównuję łyżką powierzchnię, wykładam kolejną 1/3 serka, a następnie warstwę namoczonych ciastek.
Kolejna warstwa to pozostałe jabłka, a na górze wykładam resztę serka.
Dokładnie zawijam naczynie w folię i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Deser kroję jak ciasto, przed podaniem leciutko oprószam cynamonem i startą czekoladą.
Przepis autorski