Szarlotka z cukrem trzcinowym i jogurtem greckim

4.9
(7)

Szarlotka z cukrem trzcinowym i jogurtem greckim

To bardzo prosta szarlotka, ale smakuje mi wyjątkowo, jest jedną z lepszych, jakie wymyśliłam. Pełna jabłek, wilgotna, mięciutka, i z pyszną śmietanową warstwą na górze. Bardzo Ci ją polecam!

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 50 g masła, rozpuszczonego
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 25 g proszku do pieczenia
  • 450 g mąki pszennej

Jabłka:

  • 600 g jabłek (waga po obraniu i pokrojeniu)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 3 g mielonego cynamonu
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 pełna łyżka śmietany 18%
  • 2 pełne łyżki cukru

Przygotowanie:

Obrane jabłka kroję w kostkę ok. 1-1,5 cm, przekładam do miski, posypuję cukrem trzcinowym i cynamonem, mieszam.

Jajka ubijam razem z drobnym cukrem i cukrem waniliowym, aż będą bardzo jasne i puszyste.

Wtedy dodaję rozpuszczone jogurt (miksuję do połączenia) i rozpuszczone masło (nie może być gorące).

Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję do połączenia. Ciasto będzie dość gęste.

Jabłka posypuję mąką i mieszam, potem przekładam do ciasta i wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszam.

Ciasto wykładam do nasmarowanej masłem i posypanej mąką blachy, wyrównuję.

Blachę wstawiam do piekarnika nagranego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 60 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto smaruję śmietaną wymieszaną z cukrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba ocen: 7

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.