Szarlotka z cukrem trzcinowym i jogurtem greckim
To bardzo prosta szarlotka, ale smakuje mi wyjątkowo, jest jedną z lepszych, jakie wymyśliłam. Pełna jabłek, wilgotna, mięciutka, i z pyszną śmietanową warstwą na górze. Bardzo Ci ją polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 50 g masła, rozpuszczonego
- 180 g jogurtu greckiego
- 25 g proszku do pieczenia
- 450 g mąki pszennej
Jabłka:
- 600 g jabłek (waga po obraniu i pokrojeniu)
- 50 g cukru trzcinowego
- 3 g mielonego cynamonu
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1 pełna łyżka śmietany 18%
- 2 pełne łyżki cukru
Przygotowanie:
Obrane jabłka kroję w kostkę ok. 1-1,5 cm, przekładam do miski, posypuję cukrem trzcinowym i cynamonem, mieszam.
Jajka ubijam razem z drobnym cukrem i cukrem waniliowym, aż będą bardzo jasne i puszyste.
Wtedy dodaję rozpuszczone jogurt (miksuję do połączenia) i rozpuszczone masło (nie może być gorące).
Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję do połączenia. Ciasto będzie dość gęste.
Jabłka posypuję mąką i mieszam, potem przekładam do ciasta i wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszam.
Ciasto wykładam do nasmarowanej masłem i posypanej mąką blachy, wyrównuję.
Blachę wstawiam do piekarnika nagranego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 60 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto smaruję śmietaną wymieszaną z cukrem.