Szarlotka tradycyjna

Szarlotka tradycyjna
0
(0)

Szarlotka tradycyjna

To jedna z najlepszych szarlotek, jaką znam. Ciasto bez jajek, cudownie maślane i delikatne, a do tego moc jabłek przyprawionych cynamonem i cukrem trzcinowym. Jest prosta i pyszna!

Składniki (na tortownicę 24-26 cm):

Ciasto:

  • 400 g. mąki pszennej
  • 80 g. cukru pudru
  • 50 g. cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 185 g. miękkiego masła 82%
  • 250 g. śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 2 do 3 kg słodko-kwaśnych jabłek
  • cukier trzcinowy
  • bułka tarta
  • cynamon
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do wysypania formy
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę, dodaję oba cukry, proszek od pieczenia, masło w kawałkach i śmietanę.

Zagniatam do połączenia się składników, po czym wykładam wszystko na stolnicę/blat i jeszcze chwilę wygniatam, by powstało elastyczne, miękkie ciasto (stolnicę oprószam trochę mąką).

Ciasto dzielę na 2 części.

Tortownicę dokładnie smaruję masłem i oprószam mąką.

Połowę ciasta rozwałkowuję na wielkość spodu tortownicy, wykładam je na dno.

Nakłuwam ciasto widelcem, a potem dokładnie posypuję bułką tartą.

Obieram jabłka, dzielę je na 4 części, usuwam gniazda nasienne. Wszystkie kawałki kroję na cienkie plasterki.

Wykładam pierwszą część jabłek na posypany bułką tartą spód szarlotki – na grubość 2-3 cm.

Jabłka posypuję na całej powierzchni: dwoma łyżkami cukru, ok. 0,5 łyżeczki cynamonu i łyżką do dwóch bułki tartej.

Dociskam wszystko i wykładam kolejną warstwę jabłek i powtarzam czynności; potem następną.

Ostatnią warstwę jabłek również posypuję bułką, cukrem i cynamonem (jabłka powinny wypełniać całą blachę z lekką górką).

Rozwałkowuję pozostałe ciasto i przykrywam jabłka, nakłuwam lekko nożem (jeśli zostanie go trochę, można wyciąć z niego np. ozdobne listki lub paseczki i ułożyć na powierzchni).

Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. 80 minut – góra szarlotki powinna być mocno zarumieniona.

Lekko przestudzone ciasto oprószam obficie cukrem pudrem.

Kroję po całkowitym przestudzeniu (choć ciepła jest niewypowiedzianie pyszna :))

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.