Szarlotka ryżowa

Szarlotka ryżowa
0
(0)

Szarlotka ryżowa (ryż z jabłkami)

Niesamowita, przepyszna szarlotka ryżowa – bo tak się tą zapiekankę odbiera, właśnie jako ciasto. Doskonała na ciepło, jak i na zimno. Zakochasz się w tym deserze!

Składniki na blaszkę 30 x 40 cm:

  • 400 g. ryżu jaśminowego
  • 8 żółtek
  • 0,5 l. śmietanki 36%
  • 1 laska wanilii (lub 2 łyżki cukru waniliowego)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 10 dużych jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • 30-40 herbatników typu petitki
  • kilka łyżek cukru trzcinowego
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do oprószenia formy

Przygotowanie:

Ryż gotuję do miękkości wg przepisu na opakowaniu (może być nawet trochę rozgotowany) – można przygotować go dzień wcześniej.

Śmietankę zagotowuję z cukrami i ziarenkami wanilii, odstawiam na kilkanaście minut do przestudzenia (pod przykryciem, żeby nie powstał kożuch).

Żółtka roztrzepuję rózgą, a następnie wlewam do śmietanki i dobrze mieszam, do powstania jednolitego płynu.

Obrane jabłka ścieram na tarce z grubymi oczkami, przekładam do garnka.

Dodaję sok z cytryny, cukier trzcinowy i masło, podgrzewam mieszając aż jabłka zmiękną.

Odcedzam płyn, dodaję cynamon, jeszcze raz mieszam.

Formę dokładnie natłuszczam masłem, posypuję bułką tartą. Dno formy wykładam herbatnikami.

Do ryżu wlewam połowę płynu, bardzo dokładnie mieszam (można to zrobić dłonią).

Połowę masy wykładam łyżką na herbatniki, następnie wykładam całą masę jabłkową. Przykrywam resztą ryżu. Nożem lub widelcem gęsto nakłuwam powierzchnię zapiekanki, po czym wylewam resztę śmietanki z żółtkami.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 50 minut. Upieczona zapiekanka jest sprężysta w dotyku i mocno zarumieniona.

Na gorącą zapiekankę wysypuję warstwę cukru trzcinowego – na ok. 3 mm, i karmelizuję go za pomocą palnika.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry