Szarlotka brûlée

Szarlotka brûlée
5
(2)

Szarlotka brûlée

Szarlotka niezwykle pyszna, i niepowtarzalna w smaku – soczyste jabłka zapieczone z delikatnym kremem z żółtek i śmietanki, na kruchym spodzie.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

Kruchy spód:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 g śmietanki 36%
  • 10 żółtek
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 3 łyżki kajmaku z puszki
  • ok. 1,2 kg jabłek (waga obranych i oczyszczonych jabłek, pokrojonych w plasterki)
  • 2 łyżki cukru
  • * 2 łyżki bułki tartej, jeśli jabłka są bardzo soczyste
  • cukier do skarmelizowania
  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do posypania blachy

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Miękkie masło i cukier puder umieszczam w misie miksera.

Miksuję na najwyższych obrotach przez kilka minut, po czym dodaję po żółtku.

Na końcu wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję do połączenia.

Ciastem wyklejam spód blachy (posmarowanej masłem i posypanej mąką), nakłuwam widelcem.

Piekę przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) – do lekkiego zezłocenia.

W międzyczasie jabłka kroję na plasterki, posypuję cukrem i *bułką tartą (jeśli jabłka są bardzo soczyste), dokładnie mieszam.

Podpieczony spód smaruję kajmakiem, a na niego wykładam plasterki jabłek, umieszczając je na sztorc (jak na zdjęciu), ściśle jeden za drugim.

Ponownie wkładam ciasto do piekarnika (te same parametry) na 30 minut.

Krem:

Mieszam rózgą wszystkie składniki.

Kremem zalewam podpieczone jabłka i ponownie wstawiam do piekarnika.

Szarlotkę piekę jeszcze przez 35-45 minut, aż środek ciasta będzie sprężysty i jędrny – krem musi się zapiec.

Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem i skarmelizować go palnikiem, lub na kilka minut wstawić ciasto do piekarnika z funkcją grilla (zapiekania od góry).

Szarlotkę kroję po całkowitym ostudzeniu, najlepiej nawet po 2-3 godzinach spędzonych w lodówce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry