Szarlotka Babci Janki

Szarlotka Babci Janki
4.8
(4)

Szarlotka Babci Janki

Zgodzicie się ze mną, że możliwość zajrzenia do starego Babcinego notesu to jak skorzystanie z tajemnej księgi ? Taka mnie właśnie ostatnio spotkała cudowna niespodzianka – spisałam więc najlepsze moim zdaniem przepisy i postaram się je wykorzystać. Zacznę od tego ciasta, bo jest niezwykle proste; zaskoczył mnie również brak tłuszczu w przepisie – choć po chwili zastanowienia doszłam do wniosku, że po prostu kiedyś wiejska śmietana była na tyle tłusta, że z powodzeniem zastępowała masło. Taką śmietaną nie dysponowałam, więc zastąpiłam ją gęstą 18-stką. Moim pomysłem jest posmarowanie gorącego ciasta tą samą śmietaną i posypanie go dość obficie pudrem – daje to przyjemny efekt, jakby śmietankowego lukru. Babcia pisała jeszcze o dodaniu zapachu, ja poprzestałam na cukrze waniliowym. Ilość jabłek dostosowałam do wielkości foremki, myślę też że oprócz obtoczenia ich w cukrze świetnie będzie następnym razem dodać szczyptę cynamonu.

Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie.

Składniki na średniej wielkości formę:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • jabłka – wg uznania

Dodatkowo:

  • cukier do obtoczenia jabłek
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • kilka łyżek gęstej śmietany do posmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Jajka ubijam z cukrami na bardzo puszystą masę, dodaję śmietanę, po czym dalej miksując stopniowo wsypują mąkę z proszkiem do pieczenia.

Formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą.

Wlewam 1/3 ciasta na dno formy, po czym wykładam kawałki jabłek otoczone w cukrze.

Wlewam resztę ciasta, piekę je przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C, po czym sprawdzam patyczkiem i ewentualnie piekę jeszcze kilka minut.

Można też wylać całe ciasto i poukładać jabłka na górze (tak jest na zdjęciach).

 

Wykańczam to ciasto na dwa sposoby:

Sposób 1:

Upieczone ciasto smaruję śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym, i jescze chwilę podpiekam.

Sposób 2:

Po upieczeniu smaruję ciasto gęstą śmietaną, a po wystygnięciu  posypuję cukrem pudrem.

Przepis z zeszytu Babci.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba ocen: 4

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.