Szarlotka Babci Janki
Zgodzicie się ze mną, że możliwość zajrzenia do starego Babcinego notesu to jak skorzystanie z tajemnej księgi ? Taka mnie właśnie ostatnio spotkała cudowna niespodzianka – spisałam więc najlepsze moim zdaniem przepisy i postaram się je wykorzystać. Zacznę od tego ciasta, bo jest niezwykle proste; zaskoczył mnie również brak tłuszczu w przepisie – choć po chwili zastanowienia doszłam do wniosku, że po prostu kiedyś wiejska śmietana była na tyle tłusta, że z powodzeniem zastępowała masło. Taką śmietaną nie dysponowałam, więc zastąpiłam ją gęstą 18-stką. Moim pomysłem jest posmarowanie gorącego ciasta tą samą śmietaną i posypanie go dość obficie pudrem – daje to przyjemny efekt, jakby śmietankowego lukru. Babcia pisała jeszcze o dodaniu zapachu, ja poprzestałam na cukrze waniliowym. Ilość jabłek dostosowałam do wielkości foremki, myślę też że oprócz obtoczenia ich w cukrze świetnie będzie następnym razem dodać szczyptę cynamonu.
Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie.
Składniki na średniej wielkości formę:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- jabłka – wg uznania
Dodatkowo:
- cukier do obtoczenia jabłek
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
- kilka łyżek gęstej śmietany do posmarowania ciasta
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Jajka ubijam z cukrami na bardzo puszystą masę, dodaję śmietanę, po czym dalej miksując stopniowo wsypują mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą.
Wlewam 1/3 ciasta na dno formy, po czym wykładam kawałki jabłek otoczone w cukrze.
Wlewam resztę ciasta, piekę je przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C, po czym sprawdzam patyczkiem i ewentualnie piekę jeszcze kilka minut.
Można też wylać całe ciasto i poukładać jabłka na górze (tak jest na zdjęciach).
Wykańczam to ciasto na dwa sposoby:
Sposób 1:
Upieczone ciasto smaruję śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym, i jescze chwilę podpiekam.
Sposób 2:
Po upieczeniu smaruję ciasto gęstą śmietaną, a po wystygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Przepis z zeszytu Babci.