0
(0)
Syrop z pigwowca
Dojrzały już owoce pigwowca, więc przyszedł czas na bardzo smaczny, przyjemnie kwaśny syrop, który z powodzeniem może zastąpić cytrynę w herbacie. Na dodatek bardzo prosty w przygotowaniu, więc jeśli macie dostęp do tych owoców, zachęcam Was do zrobienia.
Składniki/proporcje:
- owoce pigwowca (nie mylić z pigwą!)
- tyle samo cukru, co owoców po pokrojeniu
Przygotowanie:
Umyte owoce pozbawiam gniazd nasiennych i kroję na małe kawałki, wsypuję do dużego słoika przesypując je cukrem.
Odstawiam na 12 godzin, mieszając od czasu do czasu, by cały cukier równomiernie się rozpuszczał.
Następnie przegotowuję zawartość słoika i przelewam przez sitko.
Syrop przechowuję w zamkniętym butelkach lub słoikach.