Syrop z pigwowca

Syrop z pigwowca
0
(0)

Syrop z pigwowca

Dojrzały już owoce pigwowca, więc przyszedł czas na bardzo smaczny, przyjemnie kwaśny syrop, który z powodzeniem może zastąpić cytrynę w herbacie. Na dodatek bardzo prosty w przygotowaniu, więc jeśli macie dostęp do tych owoców, zachęcam Was do zrobienia.

Składniki/proporcje:

  • owoce pigwowca (nie mylić z pigwą!)
  • tyle samo cukru, co owoców po pokrojeniu

Przygotowanie:

Umyte owoce pozbawiam gniazd nasiennych i kroję na małe kawałki, wsypuję do dużego słoika przesypując je cukrem.

Odstawiam na 12 godzin, mieszając od czasu do czasu, by cały cukier równomiernie się rozpuszczał.

Następnie przegotowuję zawartość słoika i przelewam przez sitko.

Syrop przechowuję w zamkniętym butelkach lub słoikach.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.