Świąteczny keks Christmas Stollen

Świąteczny keks Christmas Stollen
0
(0)

Świąteczny keks Christmas Stollen

W ubiegłym roku dostałam w prezencie wspaniałe ciasto, które zdarzyło nam się jeść pierwszy raz w życiu. Nie miałam wówczas pojęcia, że jest to tradycyjne, Bożonarodzeniowe ciasto w Niemczech i Holandii, ale zachwyciło mnie bogactwem i smakiem. Oczywiście poszukałam informacji na jego temat, i wiem już, że Christstollen czy Kerststol to rodzaj luksusowego, słodkiego chleba, z dużą ilością bakalii i nadzieniem z migdałów.

W moim cieście jest aż 12 rodzajów bakalii 🙂 Mogłam tak zaszaleć dzięki wspaniałym bakaliom ze sklepu Piątnica – zachwycił mnie wybór i jakość produktów, które można tam kupić. W sklepie Piątnica zaopatrzycie się nie w tylko w suszone i kandyzowane słodkości, ale także w przyprawy, produkty sypkie jak kasze czy ryż, herbatę czy produkty strączkowe. Serdecznie polecam Wam to miejsce!

I oczywiście zapraszam na cudowne chwile z tym niesamowitym ciastem:)

Składniki (na 2 sztuki):

  • 4 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki do podsypywania
  • 50 g. świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3/4 szklanki rozpuszczonego, letniego masła
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 10 kropli olejku migdałowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2-3 zmielone goździki

Bakalie – łącznie 2 szklanki posiekanych, u mnie są to:

  • orzechy pecan
  • orzechy brazylijskie
  • migdały
  • suszone mango
  • kandyzowana papaja
  • suszone wiśnie
  • suszone śliwki
  • suszone morele
  • suszona żurawina
  • rodzynki, u mnie sułtanki i golden
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • kandyzowana skórka z limonki

Dodatkowo:

  • 250 g. masy marcepanowej
  • wódka do namoczenia rodzynek, śliwek i wiśni
  • masło do posmarowania ciasta
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Przygotowanie:

Posiekane śliwki, wiśnie i rodzynki moczę w wódce na godzinę przed przygotowywaniem ciasta. Po odsączeniu oprószam je mąką.

Do dużej miski przesiewam mąkę, na środku robię spory dołek i wkruszam do niego drożdże.

Dosypuję łyżeczkę cukru pudru i łyżkę mąki, wlewam 2 łyżki mleka, mieszam lekko by powstała pasta konsystencji gęstej śmietany.

Przykrywam miskę ścierką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

W tym czasie siekam bakalie, wsypuję je do miseczki, dodaję namoczone i oprószone w mące rodzynki, wiśnie i śliwki.

Jajka i żółtka ucieram z cukrem pudrem, goździkami i gałką muszkatołową na puszystą, jasną masę. Gdy drożdże w misce wyrosną, wlewam do miski masę jajeczną i mleko, dodaję szczyptę soli, zagniatam składniki by się połączyły.

Dodaję bakalie i mocnymi ruchami wgniatam je w ciasto przez kilka minut (na tym etapie ciasto lepi się do ręki), po czym stopniowo dolewam masło.

Gdy ciasto jest już elastyczne, przekładam je na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiam jeszcze 20 minut.

Przekładam ciasto z powrotem do miski, przykrywam ścierką i pozostawiam w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia.

Marcepan dzielę na 2 części i formuję z każdej wałek o długości 24 cm.

Wyrośnięte ciasto zagniatam krótko, dzielę na 2 części.

Każdą część rozwałkowuję w prostokąt 24×30 cm, wzdłuż krótszego brzegu układam wałek z marcepana, zwijam.

Uformowane ciasta układam w natłuszczonych i oprószonych mąką foremkach.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 40 minut. Jeszcze gorące smaruję rozpuszczonym masłem i obficie posypuję cukrem pudrem.

Przepis na podstawie kilku ogólnie dostępnych, modyfikowany przeze mnie.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry