Świąteczne florentynki (kruche ciastka z orzeszkami i skórką pomarańczową)

Świąteczne florentynki
5
(1)

Świąteczne florentynki (kruche ciastka z orzeszkami i skórką pomarańczową)

Chrupiące, ale miękkie, lekko korzenne ciastka pachnące czekoladą i pomarańczą. Muszę przyznać, że już dawno żadne ciastka mi tak nie posmakowały 🙂

Składniki:

  • 250 g. posiekanego masła (wyjęte z lodówki 15 minut przed zagniataniem ciasta)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej
  • 100 g. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g. posiekanych prażonych orzeszków (mogą być dowolne, ja użyłam niesolonych orzeszków ziemnych)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania przy zagniataniu
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki

Do posypania:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • posiekane prażone orzeszki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto.

Zagniecione ciasto rozwałkowuję na grubość 3 mm (podsypuję stolnicę mąką), wycinam kółka o średnicy 8-10 cm.

Wycięte kółka przenoszę na blachę wyłożoną papierem, piekę w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) 15 do 20 minut.

Przestudzone ciastka smaruję z jednej strony czekoladą (połamaną gorzką czekoladę rozpuszczam ze śmietanką na małym ogniu), widelcem robię wzorki, posypuję orzeszkami i skórką pomarańczową.

Odkładam do zastygnięcia czekolady.

Przechowuję w szczelnej puszce.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.