Sok z ciemnych winogron

Sok z ciemnych winogron
0
(0)

Sok z ciemnych winogron

Zostawszy dumną posiadaczką działki wiosną tego roku nie zdawałam sobie sprawy, że będę jednocześnie właścicielką ogromnej ilości winogron. Trzeba je jakoś zagospodarować 🙂

Zaczęłam od soku i już pokaźny zapas pyszni się na półkach.

Co jeszcze robicie z winogron? Kompoty ? A może taką galaretkę ?

Składniki:

  • 1 kg przebranych winogron
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Umyte, przebrane winogrona wrzucam do szerokiego garnka z grubym dnem, wsypuję cukier i mieszając podgrzewam, aż owoce puszczą sok.

Gotuję 2-3 godziny, aż zawartość garnka zmniejszy się o ok. połowę.

Przecieram sok przez gęste sito, pozbywając się pestek i resztek owoców, po czym jeszcze raz go zagotowuję i na gorąco przelewam do butelek.

Pozostawiam do ostygnięcia, po czym przenoszę w chłodne i ciemne miejsce.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.