0
(0)
Sok z ciemnych winogron
Zostawszy dumną posiadaczką działki wiosną tego roku nie zdawałam sobie sprawy, że będę jednocześnie właścicielką ogromnej ilości winogron. Trzeba je jakoś zagospodarować 🙂
Zaczęłam od soku i już pokaźny zapas pyszni się na półkach.
Co jeszcze robicie z winogron? Kompoty ? A może taką galaretkę ?
Składniki:
- 1 kg przebranych winogron
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Umyte, przebrane winogrona wrzucam do szerokiego garnka z grubym dnem, wsypuję cukier i mieszając podgrzewam, aż owoce puszczą sok.
Gotuję 2-3 godziny, aż zawartość garnka zmniejszy się o ok. połowę.
Przecieram sok przez gęste sito, pozbywając się pestek i resztek owoców, po czym jeszcze raz go zagotowuję i na gorąco przelewam do butelek.
Pozostawiam do ostygnięcia, po czym przenoszę w chłodne i ciemne miejsce.
Przepis autorski