Sodziaki – placki z sodą

Sodziaki - placki z sodą
0
(0)

Sodziaki – placki z sodą

Zbyt rzadko o nich pamiętam. To błąd, bo sodziaki są przepyszne. Jest też jeszcze jedna ważna dla mnie rzecz- ilekroć ich spróbuję w pamięci mam od razu moją Babcię kręcącą się po kuchni, smażącą pewnie kilogramy takich placuszków dla swoich wnuczek i wnuczków… Ech, więc to placki sentymentalne 🙂 Znacie ten smak ? jeśli nie, koniecznie! koniecznie spróbujcie.

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 1 szklanka maki pszennej + 1-2 łyżki do podsypania
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka cukru pudru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mieszam łyżką wszystkie składniki ciasta w misce tak by się połączyły, po czym przekładam ciasto na stolnicę, podsypuję jeszcze lekko mąką i ręką wyrabiam 2-3 minuty.

Wałkuję ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm i radełkiem wykrawam placuszki, np. w kształcie rombów.

Na patelni rozgrzewam 3-4 łyżki oleju i na gorący kładę surowe placki.

Smażę je na rumiano z obu stron. Wyjmuję na talerz z papierem do odsączenia.

Podaję zarówno ciepłe jak i zimne, np. z dżemem lub miodem.

Przepis odtworzony ze wspomnień.

Inne wersje przepisów na placki z sodą znajdziecie tutaj lub tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.