Sodziaki na słodko z ricottą
Znacie sodziaki? Robicie ? To pyszne placki, które można jeść na wiele sposobów, zarówno z solą i masłem, czy na słodko, albo nawet z sosem mięsnym czy grzybowym.
Takie placki robi się na moim Podlasiu, i jak przypuszczam, w całej wschodniej Polsce. Oryginalnie robi się je ze śmietaną – po przepis na tradycyjne sodziaki zajrzyjcie tutaj, a dziś podzielę się z Wami moją pyszną improwizacją. Sodziaki na słodko z ricottą, przez co są delikatniejsze.
Składniki (na ok. 12 placków):
- 250 g. serka ricotta
- 1 jajko
- 3 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce mieszam ser z jajkiem, dodaję cukier waniliowy, sodę i mąkę – łyżką mieszam do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste i ciągnące.
Na średnio rozgrzany olej wykładam za pomocą dwóch łyżek niewielkie porcje ciasta, po odwróceniu na drugą stronę lekko spłaszczam placki.
Trzeba je smażyć kilkukrotnie z każdej strony, pilnując by się nie przypaliły – na końcu lekko dosmażam “boczki”, ustawiając placki na sztorc 🙂
Odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję na ciepło, np. z dżemem.
Przepis autorski
![]() |
![]() |