Sodziaki na słodko z ricottą

Sodziaki na słodko z ricottą
0
(0)

Sodziaki na słodko z ricottą

Znacie sodziaki? Robicie ? To pyszne placki, które można jeść na wiele sposobów, zarówno z solą i masłem, czy na słodko, albo nawet z sosem mięsnym czy grzybowym.

Takie placki robi się na moim Podlasiu, i jak przypuszczam, w całej wschodniej Polsce. Oryginalnie robi się je ze śmietaną – po przepis na tradycyjne sodziaki zajrzyjcie tutaj, a dziś podzielę się z Wami moją pyszną improwizacją. Śmietanę zastąpił serek ricotta, przez co są delikatniejsze.

Składniki (na ok. 12 placków):

  • 250 g. serka ricotta
  • 1 jajko
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce mieszam ser z jajkiem, dodaję cukier waniliowy, sodę i mąkę – łyżką mieszam do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste i ciągnące.

Na średnio rozgrzany olej wykładam za pomocą dwóch łyżek niewielkie porcje ciasta, po odwróceniu na drugą stronę lekko spłaszczam placki.

Trzeba je smażyć kilkukrotnie z każdej strony, pilnując by się nie przypaliły – na końcu lekko dosmażam “boczki”, ustawiając placki na sztorc 🙂

Odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję na ciepło, np. z dżemem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry