Śniadaniowe paluchy na śmietance

Śniadaniowe paluchy na śmietance
0
(0)

Śniadaniowe paluchy na śmietance

Fajne te bułki, bielutkie, puszyste i mięciutkie. Na dodatek można je odwijać prawie jak z kłębka, gdyby ktoś chciał się przy jedzeniu pobawić 😉

Składniki (na 16 sztuk):

Zaczyn:

  • 20 g. świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

  • mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Leciutko podgrzewam w misce śmietankę, wkruszam do niej drożdże, dodaję cukier i mąkę. Mieszam, by wszystko się połączyło.

Miskę ustawiam na garnku z mocno ciepła woda, przykrywam ścierką i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, olej, wyrośnięty zaczyn i stopniowo wodę.

Zagniatam elastyczne, miękkie ciasto, wyrabiam je kilka minut.

Miskę oprószam mąką, przekładam do niej z powrotem ciasto, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia (najczęściej wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni c. na ok. 40 minut). Ciasto powinno podwoić objętość.

Gdy wyrośnie, uderzam w nie kilka razy, by je odgazować, po czym lekko zagniatam na podsypanej mąką stolnicy.

Dzielę na 16 równych części, każdą lekko rozciągam w prostokąt. Każdy prostokąt cienko rozwałkowuję (zrobiłam to wałkiem do mięsa, dzięki czemu ciasto zyskało dodatkową puszystość), leciutko smaruję ciepłą wodą i zwijam w rulonik.

Układam na wyłożonych papierem blachach tak, by miejsce łączenia było u góry. Wszystkie bułeczki smaruję ciepłym mlekiem, dostawiam blachy na 10 minut do napuszenia.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piekę ok. 20-25 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry