Śniadaniowe bułki z żurawiną

śniadaniowe bułki z żurawiną
0
(0)

Śniadaniowe bułki z żurawiną

Puszyste i bardzo smaczne domowe bułeczki, z dodatkiem żurawiny, idealne na śniadanie. Smakują doskonale nie tylko od razu po upieczeniu, następnego dnia są równie świeże i pyszne!

Składniki:

Zaczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 8 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g ciepłej wody

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej T 500
  • 60 g pełnotłustego mleka w proszku
  • 8 g soli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 280 g ciepłej wody
  • 40 g oliwy

Przygotowanie:

Zaczyn:

Drożdże wkruszam do miseczki, dodaję cukier i odstawiam na chwilę, by drożdże się rozpuściły.

Dolewam wodę, dodaję mąkę, dokładnie mieszam do uzyskania pasty.

Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (15-20 minut); ja w tym celu wykorzystuję piekarnik nagrzany do 50 stopni C.

Ciasto:

Do dużej miski przesiewam mąkę z mlekiem w proszku.

Dodaję wyrośnięty zaczyn, sól i wodę, krótko mieszam do połączenia składników.

Dolewam oliwę i wyrabiam gładkie, jednolite ciasto – będzie dość luźne.

Na końcu dodaję żurawinę, i jeszcze chwilę wszystko wyrabiam (można odrobinę podsypać mąką).

Wyrobione ciasto odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, do podwojenia objętości.

Formowanie bułek:

Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę posypaną lekko mąką.

Ciasto rozwałkowuję na grubość 2 – 3 cm, najlepiej w prostokąt lub kwadrat.

Ostrym nożem tnę ciasto na paski szerokości ok.6-7 cm, potem w poprzek, by powstały kwadraty.

Wycięte bułki przekładam na blachę wyłożoną papierem, zachowując kilkucentymetrowe odstępy.

Palcami robię na nich 2-3 rzędy dziurek.

Bułki przykrywam ścierką, odstawiam na 15 minut.

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni C i wkładam blachę (środkowy poziom, góra-dół, bez termoobiegu).

Bułki piekę ok. 25 minut.

Tuż po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, spryskuję lekko zimną wodą (używam spryskiwacza do kwiatków), to sprawi że skórką będzie lśniąca.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.