Śniadaniowe bułki serowe (nocne)
Bułki są w głównej mierze upieczone z mąki żytniej, a biały ser i śmietana dodane do ciasta dodały im przyjemnej wilgoci.
Składniki:
- 3 szklanki mąki żytniej T720
- 1,5 szklanki mąki pszennej T500
- 3 pełne łyżki gładkiego twarogu z wiaderka
- 5 łyżek śmietany 18%
- 1 łyżka masła
Ponadto:
- 40 g. świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2,5 łyżeczki soli
- 1,5-2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z cukrem, łyżką mąki pszennej i lekko podgrzaną śmietaną na pastę, odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypuję mąkę żytnią i 1 szklankę mąki pszennej, dodaję rozpuszczone (ale nie gorące) masło, twaróg i sól.
Dodaję wyrośnięty zaczyn drożdżowy i stopniowo dolewam wodę, do momentu gdy składniki się połączą.
Wyrabiam kilka minut, podsypując pozostałą mąką pszenną.
Ciasto w dużej misce przykrywam folią spożywczą i na noc wstawiam do lodówki.
Rano zagniatam lekko, podsypując odrobiną mąki pszennej.
Dziele ciasto na 10 części, formuję podłużne bułeczki, układam na blasze wyłożonej papierem i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Gdy podrosną, piekę w 220 stopniach C. przez 30 minut.
Przepis autorski