Śniadaniowe bułki serowe

Śniadaniowe bułki serowe
0
(0)

Śniadaniowe bułki serowe (nocne)

Bułki są w głównej mierze upieczone z mąki żytniej, a biały ser i śmietana dodane do ciasta dodały im przyjemnej wilgoci.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki żytniej T720
  • 1,5 szklanki mąki pszennej T500
  • 3 pełne łyżki gładkiego twarogu z wiaderka
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka masła

Ponadto:

  • 40 g. świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1,5-2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Drożdże ucieram z cukrem, łyżką mąki pszennej i lekko podgrzaną śmietaną na pastę, odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsypuję mąkę żytnią i 1 szklankę mąki pszennej, dodaję rozpuszczone (ale nie gorące) masło, twaróg i sól.

Dodaję wyrośnięty zaczyn drożdżowy i stopniowo dolewam wodę, do momentu gdy składniki się połączą.

Wyrabiam kilka minut, podsypując pozostałą mąką pszenną.

Ciasto w dużej misce przykrywam folią spożywczą i na noc wstawiam do lodówki.

Rano zagniatam lekko, podsypując odrobiną mąki pszennej.

Dziele ciasto na 10 części, formuję podłużne bułeczki, układam na blasze wyłożonej papierem i odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.

Gdy podrosną, piekę w 220 stopniach C. przez 30 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry