Śniadaniowe bułeczki z prażoną cebulką

Śniadaniowe bułeczki z prażoną cebulką
0
(0)

Śniadaniowe bułeczki z prażoną cebulką

Bardzo polecam Wam te bułeczki, bo i ciasto świetne, puszyste, delikatne; i smak idealny. Dodałam do ciasta sporo prażonej cebulki, więc nie tylko bardzo dobrze smakują, ale również cudnie pachną.

Zaliczam je do moich najlepszych bułeczkowych wypieków 🙂

Składniki (na 16 sztuk):

Zaczyn:

  • 40 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka łyżek ciepłej wody

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej T 500
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • do 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 10-12 łyżek prażonej cebulki

Dodatkowo:

  • mąka do podsypania
  • mleko do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Rozcieram drożdże z cukrem, mąką i wodą, odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najczęściej wstawiam miseczkę z zaczynem do garnka z ciepłą wodą) na ok. 15 minut.

Przesiewam mąkę do dużej miski, dodaję wyrośnięty zaczyn, sól, olej, cebulkę i szklankę wody – łączę składniki w całość (dolewam wodę w miarę potrzeb- ciasto ma być dość miękkie).

Wyrabiam ciasto na podsypanej lekko mąką stolnicy, dzielę na 16 części.

Z każdej robię kulkę, układam wszystkie na wyłożonej papierem blasze, każdą smaruję mlekiem.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C, pozwalam przez 30 minut by bułki trochę podrosły.

Zwiększam temperaturę do 215 stopni i piekę aż będą rumiane, a po postukaniu w spód będzie słychać głuchy odgłos (ok. 20 minut).

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry