Śniadaniowe bułeczki jęczmienne
Bułeczki upiekłam z myślą o śniadaniu, głównie z mąki jęczmiennej, z dodatkiem pestek dyni. Wspaniale smakują z dżemem brzoskwiniowym 🙂
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki jęczmiennej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 40 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- ulubione dodatki, u mnie pestki dyni
- 1 do 1,5 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z miodem, łyżką mąki pszennej i 2 łyżkami wody na pastę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski wsypuję obie mąki, dodaję sól, pestki dyni i oliwę, wyrośnięte drożdże i szklankę wody.
Wyrabiam ciasto (ewentualnie dolewam wody lub podsypuję trochę mąką owsianą).
Odstawiam ciasto na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie, zagniatam je krótko, dzielę na 8 części i formuję bułeczki (u mnie wałeczki skręcone w środku i okrągłe bułeczki przecięte ostrym nożem).
Odkładam bułeczki na blachę wyłożoną papierem jeszcze na 15 minut, po czym wstawiam do piekarnika (220 stopni C) na 25-30 minut.
Przepis autorski