Śniadaniowe bułeczki jęczmienne

Śniadaniowe bułeczki jęczmienne
0
(0)

Śniadaniowe bułeczki jęczmienne

Bułeczki upiekłam z myślą o śniadaniu, głównie z mąki jęczmiennej, z dodatkiem pestek dyni. Wspaniale smakują z dżemem brzoskwiniowym 🙂

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki jęczmiennej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 40 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • ulubione dodatki, u mnie pestki dyni
  • 1 do 1,5 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

Drożdże rozcieram z miodem, łyżką mąki pszennej i 2 łyżkami wody na pastę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do miski wsypuję obie mąki, dodaję sól, pestki dyni i oliwę, wyrośnięte drożdże i szklankę wody.

Wyrabiam ciasto (ewentualnie dolewam wody lub podsypuję trochę mąką owsianą).

Odstawiam ciasto na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Gdy wyrośnie, zagniatam je krótko, dzielę na 8 części i formuję bułeczki (u mnie wałeczki skręcone w środku i okrągłe bułeczki przecięte ostrym nożem).

Odkładam bułeczki na blachę wyłożoną papierem jeszcze na 15 minut, po czym wstawiam do piekarnika (220 stopni C) na 25-30 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry